Балық шабақтары үшін экструдирленген бастапқы жем өндіру технологиясын әзірлеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-4-10-16
Аңдатпа
Мақалада көксерке, тиляпия және кларийлі жайын шабақтарына арналған отандық экстру- дирленген бастапқы құрама жем рецептілерін әзірлеу нәтижелері көрсетілген. Оларды өндірудің технологиялық режимдері, сондай-ақ өндірілген құрама жемдердің физика-химиялық, механикалық және технологиялық көрсеткіштері анықталған. Өндірілген құрама жемдер қоңыр және ашық қоңыр түсті, мөлшері 0,2-ден 2,0 мм-ге дейін жақсы сусымалы түйіршіктер болып табылады. Суға төзімділігі кем дегенде 2,5 сағатты құрады, ұсақталуы 1,5 % - дан аспайды, түйіршіктердің ісінуі 10- 15 минут, көлемдік массасы 1000 кг/м3-ден төмен. Алынған мәліметтер өндірілген құрама жемнің, балықтардың бастапқы азығына қойылатын нормативтік талаптарға сәйкес келетінін куәлан- дырады. Балықтардың азықтануына арналған бастапқы құрама жем өндіру технологиясын отандық құрама жем өндіруші кәсіпорындарға енгізу, индустриялдық балық өсіру шаруашылықтарының құрама жем импортына тәуелділігін төмендетуге мүмкіндік береді және сол арқылы саланың тиімділігінің өсуін арттырады.
Авторлар туралы
М. Ж. БектурсуноваҚазақстан
050012, г. Алматы, ул. Толе би, 100
С. Т. Жиенбаева
Қазақстан
050012, г. Алматы, ул. Толе би, 100
В. И. Сидорова
Қазақстан
Алматы
Н. И. Январева
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Application of the probiotic preparation in compound feeds for a trout /. Sidorova V., Dudikova G., Chizhayeva A., et al. // Proceedings of 2-nd Industrial Biotechnology and Bioeconomy Congress. - Berlin: Germany in Journal of Biotechnology & Biomaterials, 2016. - Р. 363-368.
2. Инновационные технологии аквакультуры юга России: Справочник рыбовода /. Матишов Г.Г., [и др.]. - Ростов н/Д.: Изд-во ЮНЦ РАН, 2013.- 224 с.
3. Остроумова, И.Н. Биологические основы кормления рыб: монография. - СП-б: Изд-во ГОСНИИОРХ, 2001. – 372 с.
4. Occurrence and bioacessibility of mycotoxins in fish feed / W. V. Nogueira, F. K. de Oliveira, K. V. Marimón Sibaja et al.// FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS. - 2017. - Vol. 34, part A, № 8. - Р. 1127 -1146.
5. Князева Л.М. Использование продуктов микробиосинтеза в кормах для сиговых рыб // Сб.науч.тр., ГосНИИ оз. и реч.рыб.х-ва.- 1993. - вып. 306. - С.55-66.
6. Выращивание ценных видов рыб в индустриальных условиях Казахстана на отечественных кормах / Сидорова В.И., Асылбекова С.Ж., Январева Н.И., [и др.] // Сб.науч.тр.посвященный 90-летию ТОО «Научнопроизводственный центр рыбного хозяйства». - Алматы, 2019: Қазақ университеті - С. 590-598.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Бектурсунова М.Ж., Жиенбаева С.Т., Сидорова В.И., Январева Н.И. Балық шабақтары үшін экструдирленген бастапқы жем өндіру технологиясын әзірлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(4):10-16. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-4-10-16
For citation:
Bektursunova M.J., Zhiyenbayeva S.T., Sidorova V.I., Yanvareva N.I. Development of production technology for extruded starter compound feedsfor juvenile fish. The Journal of Almaty Technological University. 2021;(4):10-16. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-4-10-16