Сүттегі казеинді зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-1-32-38
Аңдатпа
Зерттеу барысында сиыр сүті, ешкі сүті сияқты әртүрлі сүт үлгілеріндегі казеиннің тұнбасы зерттелді. Сүт үлгілеріндегі ақуыз мөлшерін болжау үшін казеин титрлеу әдісі қолданылады. Казеиннің негізгі компоненттерінің бірнеше аминқышқылдарының қалдықтарымен ерекшеленетін генетикалық нұсқалары бар екендігі анықталды. Бұл ақуыздардың молекулалық салмағы 20 мыңға жуық, изоэлектрлік нүктесі шамамен 4,7, құрамында пролин мөлшері жоғарылаған (полипептидтік тізбек b-құрылымына ие) және денатуранттарға төзімді.
Авторлар туралы
Л. М. КалимолдинаРесей
Алматы
А. П. Абдыкаримова
Ресей
Алматы
А. Н. Алипбаев
Ресей
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Milk. Protein determination methods: GOST 25179-90. - Official edition. - M.: IPK Publishing house of standards. - 8p. (in Russian)
2. Milk and dairy products. Methods for determining the mass fraction of protein: GOST 25179-2014 - Official edition. - M.: IPK Publishing house of standards. - 10 p. (in Russian)
3. The Measurement Shop's Guide to Refractometers. Access mode: https://www.measurementshop.co.uk/blog/guides/the-measurement-shops-ultimate-guide-to-refractometers Application date: 09.09.2020
4. Brief history of refractometers. Access mode: http://www.refractometer.pl/refractometer-history Application date: 09.09.2020
5. Refractometers Professional Solutions for all Applications. Access mode: https://www.kruess.com/wpcontent/uploads/2020/11/BR_Refraktometer_en_5.4.pdf Application date: 09.09.2020
6. Patent WO2017003708A1 Micellar Casein for Coffee Creamers / Richard K. Merrill, Jiancai Li. Access mode: https://patents.google.com/patent/WO2017003708A1/en Application date:09.09.2020
7. Kozlowski L.P. Proteome-pI: proteome isoelectric point database"// Nucleic Acids Res. Access mode: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5210655/ Application date: 09.09.2020
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Калимолдина Л.М., Абдыкаримова А.П., Алипбаев А.Н. Сүттегі казеинді зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2021;(1):32-38. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2021-1-32-38