Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Бидай сұрыптарының технологиялық потенциалын құрылымдық көрсеткіштері негізінде математикалық модельдер арқылы бағалау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-4-68-77

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада бидай сұрыптарының физика-химиялық, технологиялық қасиеттерін сипаттайтын көрсеткіштерінің саны отыздан асып отыр. Олардың өзара қатынастарының ерекшеліктері бар. Жеке дәннің өзгешеліктері бар. Жеке дәннің ерешеліктері өздеріне сәйкес көрсеткіштердің шамаларына байланысты қасиеттеріндегі өзгерістерді көрсетеді. Әр түрлі сипаттағы көрсеткіштердің өзара байланысын математикалық регрессиялық модельдік теңдеулер арқылы біріктіретін, әдістемелік тұрғыдан потенциал шамасын оның дәні, ұны, қамыры және наны бойынша анықтап, сапалық деңгейін көрсету арқылы салыстыру мүмкіндігін тудырады. Оның практикалық маңыздылығы өте жоғары. Осыған байланысты бидай сұрыптарының технологиялық есептеу олардың сапалық деңгейіне байланысты ранжировка жасаудың мүмкіншілігін болдырады. Отандық бидай сұрыптарының дән, ұн, қамыр және нан көрсеткіштеріне байланысты жекеленген технологиялық потенциалдары есептелініп, әрбір бидай сұрыптарының толық сапалық дәрежесі зерттелді. Жұмсақ жаздық және күздік бидай сұрыптарының технологиялық потенциалы бойынша жоғары көрсеткіш Жұмсақ жаздық бидай Алмекен-3,699, технологиялық потенциалы төмен жұмсақ жаздық бидай Казахстанская 10-2,025 сұрыпы құрады. Дәннің түрлі сұрыптарының физикалық, биохимиялық, ұн тарту және наубайханалық қасиеттерін белгілейтін көрсеткіштер байланысын анықтау мақсатында көптік корреляция коэффициенттері есептелді. Көптік корреляция коэффициентті, Фишер коэффициенті, Стьюдент коэффициенттері бір-біріне әсер ету коэффициенттері болып табылады. R-studio программасының көмегімен есептеп шығарылды.

Авторлар туралы

М. Р. Рахымбаева
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
Қазақстан

Рахымбаева Макпал Р.

050012, Aлмaты қ., Төлe би көш., 100



Т. К. Кулажанов
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
Қазақстан

Кулажанов Талгат К.

050012, Aлмaты қ., Төлe би көш., 100



А. И. Изтаев
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
Қазақстан

Изтаев Ауелбек И.

050012, Aлмaты қ., Төлe би көш., 100



М. А. Якияева
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
Қазақстан

Якияева Мадина Асатуллаевна.

050012, Aлмaты қ., Төлe би көш., 100



В. Я. Черных
Нан өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты
Ресей

Черных Валерий Я.

107553, Мәскеу қ., Б. Черкизовская көшесі, 26А



Ш. А. Турсунбаева
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
Қазақстан

Турсунбаева Шолпан А.

050012, Aлмaты қ., Төлe би көш., 100



Әдебиет тізімі

1. Урозалиев Р. А., Изтаев А. И., Кулажанов Т. К., Есимбекова М. А., Аширбаева С. А., Онгарбаева Н. О., Искакова Г. К., Якияева М. А. Селекция, производство, переработка пшеницы и тритикале: монография. – Алматы: ТОО «Издательство Фортуна Полиграф», 2023. – 1048 с.

2. Онгарбаева Н. О., Аскарбеков Э. Б. Ұн технологиясы: оқулық / Г. А. Егоровтың қолдауымен. – Алматы: АТУ, 2014. – 143 б.

3. Искакова Г. К., Мулдабекова Б. Ж. Макарон өндірісінің технологиясы. Шикізаттар мен материалдар: оқу құралы. – Алматы: Полиграфия-сервис и К, 2014. – 166 б.

4. Онгарбаева Н., Нургожина Ж. К. Астық сапасын анықтау тәсілдері : оқу құралы. – Алматы: АТУ, 2014. – 98 б.

5. Байысбаева М. П. Наубайхана өндірісінде қолданылатын шикізаттар мен материалдар: оқу құралы. – Алматы, 2016. – 74 б.

6. Валекжанин В. С. Источники селекционно-ценных признаков в селекции интенсивных и полуинтенсивных сортов яровой мягкой пшеницы // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2014. – № 11 (121). – С. 5–9.

7. 7. Волкова Н. А. Технологические и биохимические показатели качества зерна сортов озимых культур в Северном Зауралье: автореф. Дис. канд. техн. наук: 06.01.05 / Волкова Наталья Алексеевна; Гос. аграр. ун-т Сев. Зауралья. – Тюмень, 2015. – 198 с.

8. Баубеков С., Сейтпанов П. Өнім сапасын бақылау : оқу құралы. – Астана: Фолиант, 2014. – 152 б.

9. Ковальской Л. П. Лабораторный практикум по общей технологии пищевых производств / под ред. – М.: Агропромиздат, 2011. – 336 с.

10. Тутов Н. Г., Авроров Г. В., Авроров В. А. Производство хлеба и хлебобулочных изделий на малых предприятиях: монография. – М.: Издательство ТНТ, 2021. – 231 с.

11. Онгарбаева Н. О., Батырбаева Н. Б., Нургожина Ж. К. Дәннің, ұнның және жарманың сапасын бақылау: оқулық. – Алматы, 2016. – 99 б.

12. Сергеева И. Ю., Кардашева М. В. Физико-химические основы и общие принципы переработки растительного сырья: лабораторный практикум. – Кемерово, 2020. – 204 с.

13. Рубец В. С., Ворончихина И. Н., Пыльнев В. В., Ворончихин В. В., Маренкова А. Г. Влияние метеорологических условий на качество зерна яровой пшеницы (Triticum L.) // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. – 2021. – Вып. 5. – С. 89–108.

14. Манжесов В. И., Тертычная Т. Н., Калашникова С. В. Технология хранения продукции растениеводства. – СПб.: ГИОРД, 2018. – 464 с.

15. Черных В. Я., Иванов В. С. Регулирование сахарообразующей способности хлебопекарной муки: монография. – М.: Буки Веди, 2019. – 142 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Рахымбаева М.Р., Кулажанов Т.К., Изтаев А.И., Якияева М.А., Черных В.Я., Турсунбаева Ш.А. Бидай сұрыптарының технологиялық потенциалын құрылымдық көрсеткіштері негізінде математикалық модельдер арқылы бағалау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;150(4):68-77. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-4-68-77

For citation:


Rakhymbayeva M.N., Kulazhanov T.K., Iztayev A.I., Yakiyaeva M.A., Chernykh V.Y., Tursunbayeva Sh.A. Assessment of the technological potential of wheat varieties using mathematical models based on structural indicators. The Journal of Almaty Technological University. 2025;150(4):68-77. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-4-68-77

Қараулар: 10


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)