Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Технологиялық режимдерге байланысты уыз сүтіне негізделген биологиялық қоспалардың химиялық құрамын зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-28-33

Толық мәтін:

Аңдатпа

Соңғы жылдары сиыр уызының құрамы мен қасиеттерін зерттеу өзекті тақырып болып табылады, өйткені бірінші рет сауу кезінде алынған уыз сүті иммуноглобулиндер, лактоферриндер, лизоцимдер және цитокиндер сияқты биологиялық белсенді иммунитетті күшейтетін заттарға бай және жаңа туған сүт бұзауларында пассивті иммунитетті қалыптастыру, олардың денсаулығын нығайту, әл-ауқаты және болашақ өнімділік үшін өте маңызды. Төлдегеннен кейінгі сауудың алғашқы күндерінде ірі қара малдың уызында соматикалық жасушалардың мөлшері жоғары және микробқа қарсы препараттардың қалдықтары пайда болу қаупі бар, сондықтан уыз сүтін одан әрі азық-түлік байытқышы ретінде пайдалану үшін ақуыздардың құнды көзі ретінде сақтау мәселелері өзекті мәселе болып табылады. Зертханалық жағдайда төлдегеннен кейін 24 сағат ішінде алынған сиыр сүтінің уыз сүтін қолдану негізінде диеталық қоспалар жасалды. Бұл мақаланың мақсаты уыз сүтіне негізделген биологиялық белсенді қоспалардың ерігіштік режимдерін анықтау болды. Мақалада әр түрлі температурада және еру ұзақтығында ББҚ суда ерігіштік процесін зерттеу нәтижесінде алынған мәліметтер келтірілген. Зерттеу нәтижелері ерудің оңтайлы уақыты мен ұзақтығын анықталды. Алынған нәтижелер уыз сүтіне негізделген биологиялық қоспалардың ерігіштігінің технологиялық режимдерін дұрыс таңдауды көрсететін химиялық көрсеткіштерді талдаумен расталады.

Авторлар туралы

Т. Ч. Тултабаева
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



Г. Н. Жакупова
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



Қ. Қ. Макангали
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



А. Е. Шоман
ТОО «Astana IT University»
Қазақстан

010000 Астана қ., Мәңгілік Ел даңғылы, 55/11 ғимарат, ЭКСПО Павилион С 1.



А. Х. Мулдашева
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



А. Т. Сағандық
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



А. Т. Ахметжанова
КеАҚ «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті»
Қазақстан

010000 Астана қ., Жеңіс 62 даңғылы



Әдебиет тізімі

1. Costa A. et al. Invited review: Bovine colostrum, a promising ingredient for humans and animals—Properties, processing technologies, and uses //Journal of Dairy Science. – 2023. – Т. 106. – №. 8. – С. 5197-5217. doi.org/10.3168/jds.2022-23013

2. Renaud D. L., Steele M. A. What can't colostrum do? Exploring the effects of supplementing colostrum after the first day of life: A narrative review //JDS Communications. – 2024.

3. Самбуров Н. В., Палаус И. Л. Молозиво коров его состав и биологические свойства //Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. – 2014. – №. 4. – С. 59-61.

4. Донник И. М., Неверова О. П., Горелик О. В. Качество молозива и сохранность телят в условиях использования природных энтеросорбентов //Аграрный вестник Урала. – 2016. – №. 7 (149). – С. 4-8. DOI 10.5414/CPP46211

5. Иванова И. Е., Ермакова Е. А. Изучение качества молозива коров //Сборник статей II всероссийской (национальной) научнопрактической конференции" Современные научнопрактические решения в АПК". – 2018. – С. 17-21.

6. Хоерр Р. А., Боствик Е. Ф. Продукты на основе молозива //Молочная промышленность. – 2006. – №. 8. – С. 53-54.

7. Гумеров А. Б., Горелик А. С., Кныш И. В. Влияние качества молозива и молока на сохранность и рост телят при применении ферментных препаратов //Известия СанктПетербургского государственного аграрного университета. – 2018. – №. 2 (51). – С. 163-169.

8. Тултабаева Т.Ч., Жакупова Г.Н., Макангали Қ.Қ., Сағандық А.Т., Мулдашева А.Х., Ахметжанова А.Т. Симменталь сиырларының уыз сүтінің физика-химиялық құрамын тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде зерттеу [Мәтін] // Механика және технологиялар / Ғылыми журнал. – 2024. – №2(84). – Б.54-63. https://doi.org/10.55956/QPRI2056

9. Farková V. et al. Changes in the fatty acid profiles and health indexes of bovine colostrum during the first days of lactation and their impact on human health //Food Chemistry. – 2024. – Т. 448. – С. 139042. doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139042

10. Sydney A. C. N. et al. Colostrum new insights: products and processes //Current Developments in Biotechnology and Bioengineering. – Elsevier, 2022. – С. 397-422.doi.org/10.1016/B978-0-12-823506-5.00003-5

11. Uruakpa F. O., Ismond M. A. H., Akobundu E. N. T. Colostrum and its benefits: a review //Nutrition research. – 2002. – Т. 22. – №. 6. – С. 755-767. doi.org/10.1016/S0271-5317(02)00373-1

12. Stelwagen K. et al. Immune components of bovine colostrum and milk //Journal of animal science. – 2009. – Т. 87. – №. suppl-13. – С. 3-9. doi.org/10.2527/jas.2008-1377

13. Hurley W. L., Theil P. K. Perspectives on immunoglobulins in colostrum and milk //Nutrients. – 2011. – Т. 3. – №. 4. – С. 442-474. doi.org/10.3390/nu3040442

14. Playford R. J., Weiser M. J. Bovine colostrum: Its constituents and uses //Nutrients. – 2021. – Т. 13. – №. 1. – С. 265.doi.org/10.3390/nu13010265

15. McMartin S. et al. Heat treatment of bovine colostrum. I: Effects of temperature on viscosity and immunoglobulin G level //Journal of dairy science. – 2006. – Т. 89. – №. 6. – С. 2110-2118. 10.3168/jds.S0022-0302(06)72281-0

16. ГОСТ. 71167-2023. Издания. Национальный стандарт Российской Федерации [Текст]. – ГОСТ 71167; введ. 2024–03–01. – Москва: Межгос. Молозиво коровье (Сырье); М. : Изд-во стандартинформ, cop. 2023. – 15 с. – (Система стандартов по информации, библиотечному и издательскому делу).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Тултабаева Т.Ч., Жакупова Г.Н., Макангали Қ.Қ., Шоман А.Е., Мулдашева А.Х., Сағандық А.Т., Ахметжанова А.Т. Технологиялық режимдерге байланысты уыз сүтіне негізделген биологиялық қоспалардың химиялық құрамын зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;148(2):28-33. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-28-33

For citation:


Tultabayeva T.Ch., Zhakupova G.N., Makangali K.K., Shoman A.E., Muldasheva A.H., Sagandyk A.T., Akhmetzhanova A.T. Investigation of the chemical composition of dietary supplements based on colostrum depending on technological modes. The Journal of Almaty Technological University. 2025;148(2):28-33. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-2-28-33

Қараулар: 8


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)