Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

НАССР жүйесі негізінде сүт өнімдерінің қауіпсіздігі

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада сүт шикізатының және одан жасалатын өнімнің қауіпсіздігіне байланысты халықаралық стандарттардың 7 қағидаттарына талдау жасалды. Еліміздің шаруашылық-тарында өндірілетін өнімнің сапасын қамтамасыз ету жүйесінің жоқтығына байланысты сүттің сапасы төмен. ҚР СТ ИСО (ISO-International Organization for Standartization) 22000:2006 «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджменті жүйелері. Тамақ өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы барлық ұйымдарға қойылатын талаптар» стандарты негізінде өнімнің қауіпсіздігі мен сапа менеджменті жүйесін енгізу жолымен кепілдік беруге болады. Негізінен бұл жүйені тамақ өнімдерін өндіруші кәсіпорындар пайдаланады. Тамақ өнімдерін өндірудің барлық кезеңдерінде туындауы мүмкін қауіпті жағдайларды, өнім өндіруді, сақтау және өткізу процесінің кез келген нүктесінде бақылауды қамтамасыз етеді.

Авторлар туралы

Г. Т. Юсупова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Д. Б. Құрманғалиева
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Н. Н. Ланцева
Новосибирск Мемлекеттік Аграрлық Университеті
Ресей


Ж. К. Шадьярова
С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Кантере В.М., Матисон В.А., Сазонов Ю.С. Системы менеджмента безопасности пищевой продукции на основе международного стандарта ИСО 22000. М: Типография РАСХН, 2006. - 454 с.

2. ҚР СТ ИСО 9001-2016 «Сапа менеджменті жүйесі. Талаптар». //Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана, 2017.-34 б.

3. Зомитев Ю.В. Формирование системы управления производством безопасной для потребителей инновационной пищевой продукции.: Дисс. на соискание ученой степени кандидата экон. наук. Орел: ОГТУ. 2006 г. - 149 с. Инв.№ 61:06-8/3888

4. ҚР СТ 1179-2003 «Сапа жүйелері. НАССР қағидаттарынан негізделген азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау. Жалпы талаптар» // Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана, 2005.-14 б.

5. ҚР СТ ИСО 22000-2006 «Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері. Тамақ өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы барлық ұйымдарға қойылатын талаптар» // ҚР индустрия және сауда министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитеті (Мемстандарт). Астана 2006.-30 б.

6. Хусенова Н.А., Муродов А.А. Управление качеством и безопасностью молочных продуктов на основе принципов ХАССП // Вестник ТАУ им. Ш.Шотемур - 2017. -№12. - С. 149-151.

7. Барышникова Н.И., Резниченко И.Ю., Вайскробова Е.С. Разработка системы управления безопасностью на основе принципов ХАССП // Техника и технология пищевых производств. - 2017. - Т. 47, № 4. - С. 115-12.

8. Сычева О.В., Кононова Л.В. Роль нормативно-правовой базы в решении проблемы повышения качества молока-сырья // Молочная река. - 2012. - №1(45).-С.38-40


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Юсупова Г.Т., Құрманғалиева Д.Б., Ланцева Н.Н., Шадьярова Ж.К. НАССР жүйесі негізінде сүт өнімдерінің қауіпсіздігі. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(1):56-62.

For citation:


Yusupova G., Kurmangaliyeva D., Lantseva N., Shadyarova Zh. ANALYSIS OF PRODUCTIVITY AND CHARACTERISTIC SEEDS DAIRY GOATS. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(1):56-62. (In Russ.)

Қараулар: 395


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)