Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

ANALYSIS OF PRODUCTIVITY AND CHARACTERISTIC SEEDS DAIRY GOATS

Abstract

The article analyzes the 7 principles of the international standard related to the safety of dairy raw material and its products.Traditionally, the poor quality of milk produced in the country's farmscommonlyoften due to the lack of a system to ensure its quality. Аt the present stage to guarantee the quality is possible through the introduction of a safety management system and product quality based on the standard ST RK ISO (ISO-International Organization for standardization) 22000:2006 "Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain². This system provides control at all stages of food production, at any point in the process of production, storage and sale of products, where there may be dangerous situations and is used mainly by enterprises - producers of food products.

About the Authors

G. . Yusupova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


D. . Kurmangaliyeva
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


N. . Lantseva
Novosibirsk State Agricultural University
Russian Federation


Zh. . Shadyarova
Kazakh agrotechnical University named after S. Seifullin
Russian Federation


References

1. Кантере В.М., Матисон В.А., Сазонов Ю.С. Системы менеджмента безопасности пищевой продукции на основе международного стандарта ИСО 22000. М: Типография РАСХН, 2006. - 454 с.

2. ҚР СТ ИСО 9001-2016 «Сапа менеджменті жүйесі. Талаптар». //Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана, 2017.-34 б.

3. Зомитев Ю.В. Формирование системы управления производством безопасной для потребителей инновационной пищевой продукции.: Дисс. на соискание ученой степени кандидата экон. наук. Орел: ОГТУ. 2006 г. - 149 с. Инв.№ 61:06-8/3888

4. ҚР СТ 1179-2003 «Сапа жүйелері. НАССР қағидаттарынан негізделген азық-түлік өнімдерінің сапасын бақылау. Жалпы талаптар» // Қазақстан Республикасының Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ҚР индустрия және сауда министрлігі (Мемстандарт). Астана, 2005.-14 б.

5. ҚР СТ ИСО 22000-2006 «Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері. Тамақ өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы барлық ұйымдарға қойылатын талаптар» // ҚР индустрия және сауда министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитеті (Мемстандарт). Астана 2006.-30 б.

6. Хусенова Н.А., Муродов А.А. Управление качеством и безопасностью молочных продуктов на основе принципов ХАССП // Вестник ТАУ им. Ш.Шотемур - 2017. -№12. - С. 149-151.

7. Барышникова Н.И., Резниченко И.Ю., Вайскробова Е.С. Разработка системы управления безопасностью на основе принципов ХАССП // Техника и технология пищевых производств. - 2017. - Т. 47, № 4. - С. 115-12.

8. Сычева О.В., Кононова Л.В. Роль нормативно-правовой базы в решении проблемы повышения качества молока-сырья // Молочная река. - 2012. - №1(45).-С.38-40


Review

For citations:


Yusupova G., Kurmangaliyeva D., Lantseva N., Shadyarova Zh. ANALYSIS OF PRODUCTIVITY AND CHARACTERISTIC SEEDS DAIRY GOATS. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(1):56-62. (In Russ.)

Views: 400


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)