Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

БИДАЙ ДӘНІНІҢ ШІРІК САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРЫМЕН ЗАҚЫМДАНУ ДӘРЕЖЕСІН СЕНСОРОМЕТРИЯЛЫҚ ӘДІСПЕН АНЫҚТАУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада бидай астығының улылық деңгейін анықтауға, өлшеу дәлдігін және алынған нәтижелердің сенімділігін арттыруға, нәтижелерді өңдеудің қарапайымдылығын қамтамасыз етуге және бидай астығының одан әрі бүлінуінің алдын алуға және оның сапасын төмендетпей сақталуын қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін шешім бидай астығының шірік саңырауқұлақтармен зақымдану дәрежесін анықтаудың тәсілі сипатталған. Шірік саңырауқұлақтары бидай астығының өнімділігін төмендетеді, астық және астық өнімдерінің сапасын төмендетеді, ал астық шикізатының санитарлық жағдайын жақсарту өзекті мәселе болып табылады. Әзірленген әдіс талдау жүргізу шығындарын 300-320 рубльге азайтуға, талдау уақытын 20-25 минутқа қысқартуға, өлшеудің ықтимал қателігін 10% - ға азайтуға мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

Л. И. Лыткина
Воронеж мемлекеттік инженерлік технологиялар университеті
Ресей


Е. С. Шенцова
Воронеж мемлекеттік инженерлік технологиялар университеті
Ресей


О. А. Апалихина
Воронеж мемлекеттік инженерлік технологиялар университеті
Ресей


М. К. Курманахынова
Алматы технологиялық университеті
Ресей


Ш. А. Абжанова
Алматы технологиялық университеті
Ресей


М. С. Сериккызы
Алматы технологиялық университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Поражения зерна головневыми грибами [Электронный ресурс]. Режим доступа/ URL: http://club.cnews.ru/blogs/entry/porazheniya_zerna_golovnevymi_gribami (дата обращения 15.09.2018).

2. Шенцова Е.С., Шевцов А.А., Лыткина Л.И. Технология комбикормов/ учеб. Пособие. - Воронеж: Воронеж. гос. технол. акад., 2004. - 204 с.

3. Козьмина Н.П., Гунькин В.А., Суслянок Г.М. Зерноведение с основами биохимии растений - М.: Колос С, 2006. - 464 с.

4. Головневые болезни пшеницы [Электронный ресурс]. Режим доступа/ URL: http://agro-portal.su/pshenica/2062-golovnevye-bolezni-pshenicy.html (дата обращения 15.09.2018).

5. ГОСТ 13496.11-74 Зерно. Метод определения содержания спор головневых грибов (с Изменением N 1); введ. 01.01.1975 - М.: Издательство стандартов (1974 г.), переиздан Стандартинформ (2009 г. ) -3 с.

6. ГОСТ 9353-2016 Пшеница. Технические условия; введ. 01.07.2018 М.: Стандартинформ (2016 г.) - 15 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Лыткина Л.И., Шенцова Е.С., Апалихина О.А., Курманахынова М.К., Абжанова Ш.А., Сериккызы М.С. БИДАЙ ДӘНІНІҢ ШІРІК САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРЫМЕН ЗАҚЫМДАНУ ДӘРЕЖЕСІН СЕНСОРОМЕТРИЯЛЫҚ ӘДІСПЕН АНЫҚТАУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2020;(1):14-18.

For citation:


Lytkina L., Shentsova E.S., Apalihina O.A., Kurmanakhynova M.K., Abzhanova Sh.A., Serikkyzy M.S. SENSOR DETERMINATION OF THE DEGREE OF WHEAT GRAIN DAMAGE BY SMUT MUSHROOMS. The Journal of Almaty Technological University. 2020;(1):14-18. (In Russ.)

Қараулар: 411


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)