Сублимациялық кептіруді қолдану перспективасы курут ашыған сүт өнімін өндіру
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-4-86-96
Аннотация
Мақалада Қырғызстан халқының тамақтану рационында әлеуметтік маңызы бар және қауіпсіз сүт қышқылды өнім — «құрутты» әзірлеуге қатысты ғылыми зерттеулердің нәтижелері келтірілген. Жүргізілген зерттеу нәтижелерінің талдауы сүт қышқылды өнімдерді дәстүрлі технологияларды жетілдірудің әлеуеті әлі толық сарқылмағанын көрсетеді. Бүгінгі күні ең өзекті әдіс – сублимациялық кептіру әдісі, мұнда жылуға сезімтал қоректік заттардың жоғалуы термиялық өңдеуді қамтитын процестермен салыстырғанда аз болады. Мақалада «құрут» сүт қышқылды өнімі үшін оңтайлы кептіру технологиясын әзірлеуге қатысты нәтижелер ұсынылған. Зерттеу барысында сүт қышқылды өнімді өндіру үшін қажетті жағдайлар қамтамасыз етіліп, сапасы жоғары, қауіпсіз «құрут» сүт қышқылды өніміне қол жеткізу үшін оңтайлы технологиялық режим таңдалды. Жұмыс нәтижелері бойынша құрутты табиғи, камералық және сублимациялық кептірудің салыстырмалы талдауы ұсынылған. Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, құрутты кептірудің ең оңтайлы әдісі – сублимациялық кептіру, ол сапалы сүт қышқылды өнім алуға мүмкіндік береді. Қырғызстанның климаттық жағдайлары мен географиялық ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлік құндылығы жоғары жаңа сүт консервілерінің технологияларын жетілдіруге бағытталған зерттеулер басты маңызға ие болады. Сондықтан жүргізілген зерттеулердің нәтижелері өзекті болып табылады және қауіпсіз сүт қышқылды өнімдерді өндіруде практикалық маңызы болуы мүмкін.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
А. А. УсупкожоеваҚырғызстан
720044, Бішкек, Ш.Айтматов даңғылы, 66.
Н. С. Ниязалиева
Қырғызстан
720044, Бішкек, Ш.Айтматов даңғылы, 66.
Әдебиет тізімі
1. Похлёбкин В.В. Курт // Национальные кухни наших народов. - М.: Лёгкая и пищевая промышленность, 1983. - С. 287. - 304 с.
2. Курут // Культура питания. Энциклопедический справочник / Под ред. И. А. Чаховского. – 3-е издание. - Мн.: «Белорусская энциклопедия имени Петруся Бровки», 1993. - С. 145 -146. - 540 с.
3. Weber Н. (Hrsg.). Milch und Milchprodukte. Berlin: Einband fest, Auflage 2006. - 492 Seiten.
4. Der Milch- und Molkereitechnik. - Essen: Verlag Th. Mann GmbH, 2012. - 464 Seiten 5. Ахатова И.А. Молочное коневодство. Уфа. Гилем, 2004. /56-148. С.
5. Семенов Г.В., Краснова И.С. Сублимационная сушка. - Издательство: ДеЛи, 2021. - 326 с.
6. Усупкожоева А.А. К вопросу сублимационной сушки национального кисломолочного напитка «Кумыс» многократного омоложения. //Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий, 2018. - С. 30-36.
7. Грубы, Я. Производство замороженных продуктов / Я. Грубы. М//: Агропромиздат, 1990.335с.
8. Семенов Г.В., Касьянов Г.И. Вакуумная сублимационная сушка: основы теории и практическое применение: Учеб. пособие. - Москва, Краснодар: 2001.-108 с.
9. Журавская Н. К. Сублимационная сушка в пищевой промышленности. М.: ГИОРД, 2005. - 265 с.
10. Камовников, Б.П., Малков Л.C, Воскобойников В.А. Вакуум сублимационная сушка пищевых продуктов. М.: Агропромиздат, 1985. - 288 с. 12. Липатов, H.H. Сухое молоко / H.H. Липатов, В.Д. Харитонов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 264 с.
11. Горяев, A.A. Вакуумно-диэлектрические сушильные камеры / A.A. Горяев. — М. : Лесная промышленность. - 1985. - 104 с.
12. Атмосферная сублимационная сушка пищевых продуктов / Б.П. Камовников и др.. -М. : Колос, 1994.-225 с.
13. Семенов Г.В., Орешина М.Н. Ультратонкое диспергирование, замораживание и сублимационная сушка многокомпонентных пищевых систем.- М.: МГУПБ, 2010. 197с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Усупкожоева А.А., Ниязалиева Н.С. Сублимациялық кептіруді қолдану перспективасы курут ашыған сүт өнімін өндіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;146(4):86-96. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-4-86-96
For citation:
Usupkozhoeva А.А., Niiazalieva Н.S. Perspective of sublimation drying application in «kurut» fermented milk product production. The Journal of Almaty Technological University. 2024;146(4):86-96. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-4-86-96