Құрт кептіру қондырғының жұмыс аймағындағы термофизикалық параметрлерін өлшеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-5-11
Аңдатпа
Өнімдердің біркелкі кептірілуін қамтамасыз ету соңғы өнімнің біркелкі сапасына қол жеткізудің негізгі аспектісі болып табылады. Бұл зерттеу құртқа арналған конвективтік кептіру қондырғысының жұмыс аймағындағы термофизикалық параметрлердің бастапқы деректерін алу процесін зерттейді. Жылу беру, ылғалдылық және температуралық жағдайларды талдау одан әрі оңтайлы кептіру жағдайларын анықтайды, бұл өндіріс уақытын қысқартуға, технологиялық процесті тиімді бақылауға және өнім сапасын жақсартуға алып келеді. Жұмыстың мақсаты Arduino Nano контроллеріне қосылған DHT22 сенсорларының көмегімен жылу және физикалық параметрлерді өлшеу және зерттеу арқылы бастапқы ақпаратты жинау болып табылады. Он датчикті орнату нәтижесінде температура мен ылғалдылық туралы ақпарат жиналды, бұл өлшеу жүйесінің және тұтастай алғанда құртты кептіру қондырғысының тұрақты жұмысын растады. Алынған деректер ылғалдылық деңгейінің 1-2% ауытқуын және 45-тен 74°C-қа дейінгі температура диапазонын көрсетті. Байқалған айырмашылықтар салқындатқыштың біркелкі емес таралуымен түсіндіріледі, оны каскадтар мен жалюзилердің көмегімен жақсартуға болады. Зерттеу нәтижелері құрт және басқа да азық-түлік өнімдерін өндірумен айналысатын кәсіпорындар үшін практикалық маңызды болып табылады және нарықтағы бәсекеге қабілеттілікті арттыру үшін маңызды болып табылатын кептіру процесін оңтайландыруға көмектеседі.
Авторлар туралы
Е. М. АғзамҚазақстан
071412, Семей қ., Глинка көш., 20А
Р. К. Кусаинов
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка көш., 20А
А. К. Какимов
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка көш., 20А
А. Е. Еренгалиев
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка көш., 20А
Н. К. Ибрагимов
Қазақстан
071412, Семей қ., Глинка көш., 20А
Әдебиет тізімі
1. Лыков А.В. Теория сушки. – М.: Энергия, 1968.- 472с.
2. Куприянов Б.В. Технологические измерения и КИП в пищевой промышленности –М.: Пищевая промышленность,1977 - 276с.
3. Гинзбург А.С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. – М.: Пищевая промышленность,1973.-527 с.
4. Ағзам Е.М., Какимов А.К., Еренгалиев А.Е., Ибрагимов Н.К., Лобасенко Б.А. Выбор оптимального оборудования при сушке курта. //Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. 2024;1(2(14)):66- 73. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-9
5. Ағзам Е.М., Какимов А.К., Еренгалиев А.Е., Ибрагимов Н.К., Разработка сушильной установки для производства курта. //Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. 2024;1(3(15)):104-110. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-16.
6. Жакупбекова Ш.К., Калибеккызы Ж., Майжанова А.О., Кырыкбаева Ш.Т., Бейсембаева А.Х. Исследование пищевой безопасности национального продукта «курт», вырабатываемого на предприятиях Восточно-Казахстанской области. //Вестник Алматинского технологического университета. 2022;(4):146-152. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152
7. Соколов В.И. Основы расчёта и конструирования машин и аппаратов пищевых производств. – М.: Колос, 1992.- 396с.
8. Гинзбург А.С. Технология сушки пищевых продуктов – М.: Пищевая промышленность,1977 - 247с
9. Федоров В.Г., Плесконос А.К., Планирование и реализация экспериментов в пищевой промышленности – М.: Пищевая промышленность, 1980-170с.
10. Ibtihaj A., Abdulrazzak, Hussain Bierk, Luma Ahmed Aday, Humidity and temperature monitoring // International Journal of Engineering & Technology. 2018, 7 (4): 5174-5177. https:// doi: 10.14419/ijet.v7i4.23225.
11. Айнакулов Ж.Ж., Федоров И.О., Ергалиев Р.К. Подключение датчика температуры и влажности dhtxx к контроллеру аpm на базе платы аrduino для использования на мультикоптерах /Проблемы и оптимизации сложных систем, Алматы, 20–31 июля 2018 года. -С: 79-91.
12. Suraj Kaushik, Yuvraj Singh Chouhan, Nagendra Sharma, Shreyansh Singh, P Suganya, Automatic Fan Speed Control using Temperature and Humidity Sensor and Arduino // International Journal of Advance Research, Ideas and Innovations in Technology. ISSN: 2454-132X Impact factor: 4.295 (Volume 4, Issue 2): 453-457.
13. Ogunjirin, O. A. 1, A. A. Adewunmi, P. Nwaobilor, F. A. Willoughby, F. U. Ogini, Development of NCAM Temperature and Humidity Sensor // International Journal of Science and Research. (IJSR) ISSN: 2319-7064 SJIF (2019): 7.583, Volume 9 Issue 12, December 2020: 101-106.
14. Chindra Saputraa, Mochammad Arief Hermawan Sutoyoa, M. Irwan Bustamia, Desi Kibiantya, Anggy Kustiansyaha, Design of Dodol Mixer on Based on Microcontroller Arduino Nano // Journal of Applied Business and Technology. Journal of Applied Business andTechnology (JABT) 2024: 5(1), 23-31| www.e-jabt.orgp-ISSN 2722-5372 |e-ISSN 2722-5380.
15. Лебедев Н.В., Кучерук В.В., Принципы автоматизации управления приемо-передающим каналом и получения данных ввода-вывода на базе программируемых микроконтрол-леров stm32//успехи современной науки, 2017: том 7, №3. -с. 274-276.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Ағзам Е.М., Кусаинов Р.К., Какимов А.К., Еренгалиев А.Е., Ибрагимов Н.К. Құрт кептіру қондырғының жұмыс аймағындағы термофизикалық параметрлерін өлшеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2025;147(1):5-11. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-5-11
For citation:
Agzam E.M., Kusainov R.K., Kakimov A.K., Erengaliyev A.E., Ibragimov N.K. Measurement of thermophysical parameters of the working zone of a drying equipment for kurt. The Journal of Almaty Technological University. 2025;147(1):5-11. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2025-1-5-11