Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

КҮРКЕТАУЫҚ ЕТІНЕН ЖАСАЛҒАН ЕТ ПАШТЕТІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ МЕН РЕЦЕПТУРАСЫН ӘЗІРЛЕУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада ақуыз-өсімдік қоспасын өндіру технологиясы, ет-өсімдік паштетінің технологиясы келтірілген. Ет паштетінде тағамдық және биологиялық құндылығы зерттелген, ол бақылау үлгісімен салыстырылды. Эксперименталдық деректерді талдау көрсеткендей "Дәмді" паштетіндегі алмастырылмайтын амин қышқылдарының саны бақылау үлгісімен салыстырғанда валин 0,4 г, изолейцин 0,3, лейцин 0,2, лизин 0,6, метеонин 0,067, треонин 0,267, триптофан 0,031, фенилаланин 0,15 г-ға өседі. "Дәмді" паштетіндегі негізгі тағамдық нутриенттердің (ақуыз, майлар, көмірсулар, күл) құрамы да бақылау үлгісінен асып түсті, бұл оның жоғары қоректік құндылығы туралы айтады.

Авторлар туралы

А. С. Камбарова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


А. Н. Нургазезова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


М. Б. Ребезов
Ресейлік агроөндірістік кешендерді мамандармен қамтамасыз ету академиясы
Ресей


Ж. К. Молдабаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


Г. Н. Нурымхан
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


Ж. М. Атамбаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


Э. Ж. Аринова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік универитеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Википедия [Электронный ресурс] - поиск по статьям свободной универсальной энциклопедии, написанным на русском языке, режим доступа https://ru.wikipedia.org/wiki

2. Пат. 21286 РК, Композиция для приготовления мясной пасты/Г.Е. Сыдыкова; опубл. 15.06.2009, Бюл. №6. - 2 с.

3. Пат. 2632172 Российская Федерация, Мясо-растительный паштет / Л.Е. Мартемьяновала, Ю.С. Савельева, Т.В. Маракаева;опубл. 2.10.2017, Бюл. №28 - 6 с.

4. Пат. 20140037812 США, Process for the production of a meat-like product / Oxboll; Ole; (Slagelse, DK); Jorgensen; Thomas; (Kolding, DK); опубл. 6.02 2014

5. Пат. 8.685.485 США, Protein composition and its use in restructured meat and food products / McMindes; Matthew K. (Chesterfield, MO), Mueller; Izumi(Glen Carbon, IL), Orcutt; Mac W. (St. Louis, MO), Altemueller; Patricia A. (Webster Groves, MO), Godinez; Eduardo (Chesterfield, MO), опубл. 1.04.2014.

6. Пат. 108208736 CN , Concentrated rabbit paste / Li Junyang; Wang Yujie; Wang Zhihua; Gu Yu; Sun Leyang; Chang Xiaoran; Zhong Dawei, опубл. 29.06.2018.

7. Пат. 2198560 Российская Федерация, Способ получения паштета из мяса птицы для диетического питании / Л.В.Антипова, С.В.Полянских, опубл. 20.02.2003.

8. Патент 24488 РК, Способ получения паштета “Ханым” / Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Туменова, опубл. 15.09.2011, Бюл. №9 - 2 с.

9. Касымов С.К., Асенова Б.К., Нургазезова А.Н., Нурымхан Г.Н., Игенбаев А. К., Муслимова Н.Р. Технология мяса и мясных продуктов: учебное пособие / Семей. - Государственный Университет имени Шакарима города Семей, 2016 - 108 с.

10. Тагиров Х.Х., Ребезов М.Б., Асенова Б.К. и др. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие /Алматы: МАП, 2015. - 121 с.

11. Личко И.М Технология переработки продукции растениеводства. - М.: Колос, 2000. - 552с.

12. Фисинина В.И. Мясное птицеводство: Учебное пособие для вузов./ Под общ. ред. - СПб.: Изд. «Лань», 2006. - 416 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Камбарова А.С., Нургазезова А.Н., Ребезов М.Б., Молдабаева Ж.К., Нурымхан Г.Н., Атамбаева Ж.М., Аринова Э.Ж. КҮРКЕТАУЫҚ ЕТІНЕН ЖАСАЛҒАН ЕТ ПАШТЕТІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ МЕН РЕЦЕПТУРАСЫН ӘЗІРЛЕУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(4):9-16.

For citation:


Kambarova A.S., Nurgazezova A.N., Rebezov M.B., Moldabaeva Zh.K., Nurymkhan G.N., Atambayeva Zh.M., Arinova E.Zh. THE DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY AND FORMULATION OF MEAT PASTE OF TURKEY MEAT. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(4):9-16. (In Russ.)

Қараулар: 456


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)