Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

THE DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY AND FORMULATION OF MEAT PASTE OF TURKEY MEAT

Abstract

The article presents the technology of production of protein-vegetable additives, technology of meat and vegetable pate.In the meat pate, the nutritional and biological value was studied, which was compared with the control sample.Analysis of experimental data shows that the number of essential amino acids in the paste "Damdi" increases compared to the control sample, the amount of valine to 0.4 g, isoleucine to 0.3, leucine to 0.2, lysine to 0.6, metonine to 0.067, threonine to 0.267, tryptophan to 0.031, phenylalanine to 0.15.The content of the main food nutrients in the pate "Damdi" (proteins, fats, carbohydrates, ash) also exceeded the control sample, which indicates its high nutritional value.

About the Authors

A. S. Kambarova
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


A. N. Nurgazezova
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


M. B. Rebezov
Russian Academy of Agriculture Human Resourcing
Russian Federation


ZH. K. Moldabaeva
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


G. N. Nurymkhan
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


ZH. M. Atambayeva
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


E. ZH. Arinova
Shakarim State University of Semey
Russian Federation


References

1. Википедия [Электронный ресурс] - поиск по статьям свободной универсальной энциклопедии, написанным на русском языке, режим доступа https://ru.wikipedia.org/wiki

2. Пат. 21286 РК, Композиция для приготовления мясной пасты/Г.Е. Сыдыкова; опубл. 15.06.2009, Бюл. №6. - 2 с.

3. Пат. 2632172 Российская Федерация, Мясо-растительный паштет / Л.Е. Мартемьяновала, Ю.С. Савельева, Т.В. Маракаева;опубл. 2.10.2017, Бюл. №28 - 6 с.

4. Пат. 20140037812 США, Process for the production of a meat-like product / Oxboll; Ole; (Slagelse, DK); Jorgensen; Thomas; (Kolding, DK); опубл. 6.02 2014

5. Пат. 8.685.485 США, Protein composition and its use in restructured meat and food products / McMindes; Matthew K. (Chesterfield, MO), Mueller; Izumi(Glen Carbon, IL), Orcutt; Mac W. (St. Louis, MO), Altemueller; Patricia A. (Webster Groves, MO), Godinez; Eduardo (Chesterfield, MO), опубл. 1.04.2014.

6. Пат. 108208736 CN , Concentrated rabbit paste / Li Junyang; Wang Yujie; Wang Zhihua; Gu Yu; Sun Leyang; Chang Xiaoran; Zhong Dawei, опубл. 29.06.2018.

7. Пат. 2198560 Российская Федерация, Способ получения паштета из мяса птицы для диетического питании / Л.В.Антипова, С.В.Полянских, опубл. 20.02.2003.

8. Патент 24488 РК, Способ получения паштета “Ханым” / Г.Н.Нурымхан, Г.Т.Туменова, опубл. 15.09.2011, Бюл. №9 - 2 с.

9. Касымов С.К., Асенова Б.К., Нургазезова А.Н., Нурымхан Г.Н., Игенбаев А. К., Муслимова Н.Р. Технология мяса и мясных продуктов: учебное пособие / Семей. - Государственный Университет имени Шакарима города Семей, 2016 - 108 с.

10. Тагиров Х.Х., Ребезов М.Б., Асенова Б.К. и др. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: учебное пособие /Алматы: МАП, 2015. - 121 с.

11. Личко И.М Технология переработки продукции растениеводства. - М.: Колос, 2000. - 552с.

12. Фисинина В.И. Мясное птицеводство: Учебное пособие для вузов./ Под общ. ред. - СПб.: Изд. «Лань», 2006. - 416 с.


Review

For citations:


Kambarova A.S., Nurgazezova A.N., Rebezov M.B., Moldabaeva Zh.K., Nurymkhan G.N., Atambayeva Zh.M., Arinova E.Zh. THE DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY AND FORMULATION OF MEAT PASTE OF TURKEY MEAT. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(4):9-16. (In Russ.)

Views: 454


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)