Макарон өнімдерінің құрылымын зерттеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-181-188
Аңдатпа
Бұл мақалада макарон өнімдерін өндірудегі майлы күнжараның құрылым қасиеттері қарастырылады. Зерттеулер жүргізу кезінде жоғары сұрыпты бидайды асқабақ, соя, жержаңғақ, күнбағыс және зығыр күнжарасын ішінара ауыстыру жүргізілді. Асқабақ, соя, жержаңғақ, күнбағыс және зығыр күнжарасын қосу шикізаттың әртүрлі дәрумендермен қаныққандығына байланысты. Зерттеу барысында зерттелетін күнжараның аминқышқылдарының құрамы, макарон қоспаларының реологиялық және физика-химиялық көрсеткіштері қарастырылды. Алынған нәтижелер стандарттау құжаттарында және Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттерінде белгіленген талаптарға сәйкес келеді. Зерттеулер көрсеткендей, майлы күнжараны қосу макаронның реологиялық және технологиялық параметрлерін төмендетпейді. Сапа көрсеткіштері КО ТР 021/2011 «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы», КО ТР 022/2011 «Тамақ өнімдері оны таңбалау бөлігінде», КО ТР 029/2012 «Тағамдық қоспалар, хош иістендіргіштер және технологиялық көмекші құралдар қауіпсіздігінің талаптары», нормативтік-техникалық құжаттарға ГОСТ 31743-2017 «Макарон өнімдері. Жалпы техникалық шарттар», ГОСТ 31964-2012 «Макарон өнімдері. Қабылдау ережелері және сапаны анықтау әдістері», ГОСТ 8057-95 «Соя тағамынан жасалған күнжара. Техникалық шарттар», ГОСТ 11201-65 «Жержаңғақ тағамы. Техникалық шарттар», ГОСТ 80-96 «Күнбағыс күнжарасы. Техникалық шарттар», ГОСТ 10974-95 «Зығыр күнжарасы. Техникалық шарттар».
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Г. К. КаримоваҚазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
Н. С. Машанова
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
Г. М. Мухамбетов
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
Р. К. Ниязбекова
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
М. Е. Смагулова
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
Ж. И. Сатаева
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
А. А. Ибжанова
Қазақстан
010016
Мәңгілік ел даңғылы, 11
Астана
Әдебиет тізімі
1. Filipović Jelena, Ivkov Milan, Košutić Milenko, FiLipović Vladimir. “Ratio of omega-6/omega-3 Fatty Acids of Spelt and Flaxseed Pasta and Consumer Acceptability”. Czech. J. Food Sci, 34, № 6. (2016): 522-528.
2. Goyal Ankit, Ami Patel, Sihag Manvesh Kumar, Nihir Shah and Tanwar Beenu. Theraperutic. “Probiotic, and Unconventional Foods”. UK: In. ed. By A. M. Grumezescu and A. M. Holban Academic Press, 2018.
3. Rani Ruchi, S. Badwaik Laxmikant. "Functional Properties of Oilseed Cakes and Defatted Meals of Mustard, Soybean and Flaxseed". Waste and Biomass Valorization, 12, № 10. (2021): 5639-5647.
4. Tidjani Amza, Issoufou Amadou, Kexue Zhu, HuiMing Zhou. "Effect of extraction and isolation on physicochemical and functional properties of an underutilized seed protein: Gingerbread plum (Neocarya macrophylla)". Food Res. 44, (2011): 2843-2850.
5. White N.D.G., Jayas D.S. "Physical properties of canola and sunflower meal pellets". Canadian Biosystems Engineeging, 43. (2001): 349-352.
6. Petraru Ancuţa, Ursachi Florin and Amariei Sonia. "Nutritional characteristics assessment of sunflower seeds, oil and cake. perspective of using sunflower oilcakes as a functional ingredient". Plants 10,11. (2021): 2487.
7. Bhise Suresh, Kaur Amarjeet, Ramarathinam Manikantan, Singh Bacchu. "Development of textured defatted sunflower meal by extrusion using response surface methodology". Acta Aliment, 44. (2015): 251-258.
8. Bhise Suresh, Kaur Amarjeet "The effect of extrusion conditions on the functional properties of defatted cake of sunflower-maize based expanded snacks". Int. J. Food Ferment. Technol, 5. (2015): 247.
9. Sinkovič Lovro, Kolmanič Ales. "Elemental composition and nutritional characteristics of cucurbita pepo subsp. Pepo seeds, oil cake and pumpkin oil". J. Elem, 26. (2021): 97-107.
10. Sunil L., Appaiah Prakruthi, Prasanth P.K. Kumar, Krishna - A.G. Gopala "Preparation of food supplements from oilseed cakes". J. FoodSci. Technol. 52. (2015): 2998-3005.
11. Bárta Jan, Bártová Veronika, Jarošová Marketa, Švajner Josef, Smetana Pavel, Kadlec Jaromir, Filip Vladimir, Kyselka Jan, Berčíková Makreta, Zdráhal Zbynek, Bjelková Marie, Kozak Marcin. "Oilseed Cake Flour Composition, Functional Properties and Antioxidant Potential as Effects of Sieving and Species Differences". Foods, 10, №11. (2021): 2766.
12. Методика М-04-38-2009 «Определение протеиногенных аминокислот в комбикормах и сырье» : [Электронный ресурс], https://www.lumex.ru/complete_solutions/13ar03_15_01_1.php (дата обращения 15. 02. 2023)
13. Hansen Jon Ovrum, Skrede Anders, Torunn Mydland Liv, Overland Margareth. "Fractionation of rapeseed meal by milling, sieving and air classification-Effect on crude protein, amino acids and fiber content and digestibility". Anim. Feed Sci. Technol. 230. (2017): 143-153.
14. ТР ТС 021/2011 «О безопасности пищевой продукции» (утвержден Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 880) (с изменениями и дополнениями по состоянию на 25. 07. 2023 г.) : [Электронный ресурс], https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=31121683, (дата обращения 05. 03. 2023)
15. ТР ТС 022/2011 «Пищевая продукция в части ее маркировки» (утвержден Решением Комиссии Таможенного союза от 9 декабря 2011 года № 881) (с изменениями и дополнениями по состоянию на 14. 09. 2018 г.) : [Электронный ресурс], https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=31106872, (дата обращения 15. 03. 2023)
16. ТР ТС 029/2012 «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» (утержден Решением Совета Евразийской экономической комиссии от 20 июля 2012 года № 58) (с изменениями от 18. 09. 2014 г.) :[Электронный ресурс], https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=31238545, (дата обращения 20. 03. 2023).
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Каримова Г.К., Машанова Н.С., Мухамбетов Г.М., Ниязбекова Р.К., Смагулова М.Е., Сатаева Ж.И., Ибжанова А.А. Макарон өнімдерінің құрылымын зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(4):181-188. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-181-188
For citation:
Karimova G., Mashanova N., Mukambetov G., Niyazbekova R., Smagulova M., Sataeva Zh., Ibzhanova A. Investigation of the structure of pasta. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(4):181-188. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-181-188