Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

The feed value and amino acid composition of sprouted triticale grains

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-2-115-123

Abstract

The research is devoted to the feed value and amino acid composition of sprouted triticale grain. The purpose of the study is to study the feed value of sprouted triticale grain. The article presents the results of a study of 3 domestic varieties of sprouted triticale grains for use in the feed industry. The physicochemical parameters, as well as the mass fraction of carbohydrates, the content of vitamins, mineral elements and the amino acid composition of sprouted triticale grains were studied. The data obtained indicate that the use of sprouted triticale grains is a source of easily digestible carbohydrates, amino acids, fatty acids, vitamins and enzymes. According to the content of crude protein, the leading grade of Taza was 15.83%, according to the content of crude fiber, the grade of Kozhar was 13.77%. The content of the mineral elements potassium and phosphorus is highest in the Asiada variety potassium- 422.18% and phosphorus-340.07%. The use of sprouted grain in the feed industry to increase the digestibility and digestibility of animal feed. The practical significance of the technology for the production of compound feeds using sprouted triticale grain in order to improve quality and increase shelf life.

About the Author

R. Kassymbek
AO «Almaty Technological University»
Kazakhstan

050012, Almaty., Tole bi str., 100



References

1. Егоров И. Н., Ленкова Н. Н.,. Розанов Б. Л и др. – Сергиев Посад// Инструкция по использованию нетрадиционных кормов в рационе птицы. - 2010. - 47 с.

2. Подобед Л. //Перспективные компоненты комбикормов // Комбикорма. – 2004. –№6. – С.56-57.

3. Братишко Н., Гавилей Н., Притуленко Н., Терещенко Н. Тритикале в кормлении цыплят-бройлеров и яичных цыплят // Птицеводство. – 2012.–N 4.–С. 41-43.

4. Байбеков Р.Ф. Кормовая ценность и технологические свойства селекционных образцов озимого тритикале [Текст]/ Байбеков Р.Ф. // Известия Нижневолжского Агроуниверситетского комплекса, наука и высшее профессиональное образование. – 2020. - №57. - С.47.

5. Минибаев В.Р. Молочная продуктивность и качество молока коров черно-пестрой породы при скармливании им сбалансированного кормового комплекса «ФЕЛУЦЕН» К 1-2[Текст]: дис. … к.с.н.: 06.02.10: защищена 29.11.2019 / Минибаев Винер Равшанович. -Уфа, 2019. – 213 с.

6. Лукьянчук З.Н. Сравнительная эффективность использования озимой тритикале в рационах КРС и свиней [Текст]: дис. …к.с.н.: 06.02.02 : защищена 22.04.2015/ Лукьянчук Виктор Николаевич . - пос. Персиановский, 2005, - 156 c.

7. Тлецерук И.Р. Использование тритикале в качестве комбикорма [Текст] / Тлецерук И.Р. // Зерновое хозяйство. -2007.- №6. -С. 49.

8. Погосян Д. Г. // Зерна тритикале в рационах цыплят-бройлеров// Нива Поволжья, (2 (35)). -c. 53-58.

9. N.lamoclija, The Importance of triticale in animal nutrition/ N.lamoclija, J.Ciric, D.Sefer, M.Starcevic// Veterinary Journal of Repablic of Srpska Vol. XVIII №1,2018. -РР. 73-94.

10. W.Biel Nutritional value of wheat, triticale, barley and oat grains/ W.Biel, K.Kazimierska, U. Bashutska// Acta Sci. Pol. Zootechnica 19(2) 2020. -РР. 19-28.

11. Proudfoot F.G., Hulam H.W.// Nutrition value of triticale as a feed ingredient for broiler chickens// Poultry ScienceVolume 67, Issue 12, 1 December 1988. -РР. 1743-1749.

12. Сухова О.В. Исследование химического состава зерна тритикале как основного белковосодержащего сырья[Текст]/ Сухова О.В.// Вестник НГИЭИ. -2013. -№8. -С.87.

13. Зенькова М.Л. Исследование минерального и аминокислотного состава пророщенного и консервированного зерна пшеницы[Текст]/ Зенькова М.Л.// Техника и технология пищевых производств. -2019. -№4. -С.517.

14. Касымбек Р. Исследование аминокислотного состава тритикале для кормовых целей [Текст]/ Касымбек Р., Изтаев А.И., Чоманов У., Жумалиева Г.Е., Шоман А.К. / Международная научно-практическая конференция "Актуальные проблемы агронауки в условиях адаптации к глобальному изменения климата», 17-18 июня 2021г., посвященная 75-летию д.с-х. н., профессора, академика НАН РК и АСХН РК Мейрмана Г.Т.] - 2021. –С. 363.

15. Касымбек Р. Аминокислотный состав тритикале отечественной селекции /Касымбек Р., Изтаев А.И., Шоман А.К., Тултабаев К.Ч.// Международная научно-практическая конференция «Зерновая отрасль: состояние и перспективы развития», -28 февр. 2020г. [Текст], посвящ. 70-летию академика НАН РК Изтаева А.И. – Алматы, 2020. -С. 45.


Review

For citations:


Kassymbek R. The feed value and amino acid composition of sprouted triticale grains. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(2):115-123. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-2-115-123

Views: 312


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)