Етті өсімдікті котлеттердің жаңа түрін жасау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-2-5-10
Аңдатпа
Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің заманауи мәселелері қаралды. Осы мәселелерді шешу үшін тамақ талшықтарын қолдана отырып, жаңа кесілген жартылай фабрикаттарға арналған рецепт жасалды. Қазақстан нарығында ұсынылған фаст фудқа арналған котлет үлгілерінің физикалықхимиялық көрсеткіштеріне талдау жүргізілді. Ет жартылай фабрикаттарындағы ақуыздың массалық үлесін салыстыру кезінде оларға соя тектурасын енгізу кезінде ақуыз мөлшерінің жоғарылауы аны талды. Ғылыми мақаланың өзектілігі ет өнеркәсібі азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің бөлігі болып табылатын Қазақстан Республикасы экономикасының аграрлық секторының стратегиялық бағыты болып саналады. Зерттеушінің алдына қойылған негізгі міндеттердің бірі ет туралған жартылай фабрикат құрамындағы соя құрылымының ең жақсы пропорциясын таңдау болды. Мақалада бақылау және тәжірибелік үлгілердің органолептикалық бағасы келтірілген, оның негізінде тартылған етті соя құрылымына ауыстыру пайызына қатысты таңдау жасалды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Ш. Ы. КененбайҚазақстан
050012, г.Алматы, ул. Толе би, 100
Н. В. Горников
Ресей
650000, Кемерово қ., Красная к-сі, 6
В. В. Емелина
Қазақстан
050012, г.Алматы, ул. Толе би, 100
Әдебиет тізімі
1. Aleshkov A.V., Kalenik T.The G., Matkina E.V. Innovasii V pitshevoy industrii: sistemnoe obobtshenie [Innovations in the food industry: system generalization] // Vestnik Kamchatskogo gosudarstvennogo technicheskogo University. -2016. -№36.-РР. 41-44 [in Russian].
2. Bichkova, E. The A., Borisova, A. V. Belkovie concentrate Soi: technolii proizvodstva I prospect primeneneniya [Soy protein concentrates: production technologies and application prospectus] // Polzunovsky Vestnik. -2021. -№ 2. -РР. 88-94 [in Russian].
3. Pilipenko A.The A. Sposobi pererabotki soevogo shrota dlya polucheniya pitshevikh Belkov [Methods for processing soybean meal to obtain nutritional proteins] // Mejdunarodny magazine prikladnix Nauk I technological "Intégral". -2019. -№ 1. РР. 79- 83 [in Russian].
4. Emelina V. V. , Kenenbay S.Y. Development of technology of minced meat semi-finished product with the addition of soy texturate for fast food enterprises // International Research Journal. — 2021. — № 7 (109) Part 1. — РР. 69-72 [in Russian].
5. Samchenko, O. N. Rublenye polufabrikaty s semenami maslichnykh kul’tur // Tekhnika i tekhnologija pishhevykh proizvodstv [Equipment and technology of food production]. – 2016. – №4. (43) РР. 64-68 [in Russian].
6. Reshetnik, E. I. Vlagouderzhivajushhaja sposobnost’ kak kriterijj kachestva mjaso-rastitel’nykh polufabrikatov [Water-holding capacity as a criterion for the quality of meat and vegetable semi-finished products] / Potencial sovremennojj nauki [The potential of modern science]. – 2015. – № 2 (10) РР. 127- 131 [in Russian].
7. Gabdukaeva L.Z. Funkcional’no-tekhnologicheskie svojjstva mjasnykh polufabrikatov, obogashhennykh rastitel’nymi komponentami [Functional and technological properties of meat semi-finished products enriched with vegetable components] / XXI vek: itogi proshlogo i problemy nastojashhego pljus 2018. -Vol. 7. -No. 4(44) РР. 216-218 [in Russian].
8. Pritykina, N. A. Razrabotka tekhnologii mjasnogo polufabrikata vysokojj stepeni gotovnosti [Development of technology of meat semi-finished product of high degree of readiness]// Izvestija Kaliningradskogo gosudarstvennogo tekhnicheskogo universiteta [Proceedings of the Kaliningrad State Technical University]. – 2016. – No. 40. – PP. 69-80 [in Russian].
9. Masalova, V. V. Perspektivy ispol’zovanija bezgljutenovogo rastitel’nogo syr’ja v proizvodstve pishhevykh produktov dlja dieticheskogo i profilakticheskogo pitanija [Prospects for the use of glutenfree vegetable raw materials in the production of food products for dietary and preventive nutrition] / / Pishhevaja promyshlennost’ [Food industry]. – 2016. – No. 3. – PP. 21-26 [in Russian].
10. Production of biologically active peptides by hydrolysis of whey protein isolates using hydrodynamic cavitation / A.B. Muley & all / / Ultrasonics Sonochemistry, 2021. -V. 71. -105385.
11. Messina, M. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature / M. Messina / / Nutrients. – 2016. - Val. 8, № 12. - P. 754.
12. Shynar Kenenbey. Evaluation of autolysis induced histologic alterations in skeletal muscle tissue of non‑traditional meat animals/ Leila Kaimbayeva1, Shynar Kenenbay, Daniyar Zhantleuov, Aigul Tayeva, Nursulu Akhmetova, Zhanar Medeubayeva // Food Sci. Technol, Campinas, 40(3): 736-740, July-Sep. 2020.
13. Wittenberg, K. Meat and the Environment – Future directions / K. Wittenberg // in 58th International Congress of Meat Science and Technology – Montreal, Canada, 2012. -РР. 66-73.
14. Bureau of National Statistics of the Agency for Strategic Planning and Reforms of the Republic of Kazakhstan/ https://stat.gov.kz/.
15. Arman Issimov, Torebek Baibatyrov, Aigul Tayeva,, Shynar Kenenbay and ort. Prevalence of Clostridium perfringens and Detection of Its Toxins in Meat Products in Selected Areas of West Kazakhstan. Agriculture 2022. -12. -1357: 2-7 РР. https://doi.org/10.3390/agriculture12091357 https://www.mdpi.com/journal/agriculture Journal Rank: JCR - Q1 (Agronomy) / CiteScore - Q2 (Plant Science) ISSN: 2077-04727
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Кененбай Ш.Ы., Горников Н.В., Емелина В.В. Етті өсімдікті котлеттердің жаңа түрін жасау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(2):5-10. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-2-5-10
For citation:
Kenenbay Sh.Y., Gornikov N.V., Yemelina V.V. Development of a new variety of meat and vegetable cutlets. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(2):5-10. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-2-5-10