Инкапсуляцияланған пробиотиктерді алу технологиясын әзірлеу
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-98-106
Аннотация
Қазіргі тамақ өнеркәсібінің басым бағыттарының бірі адамның микроэкологиялық жағдайын қалыпқа келтіру арқылы оның физиологиялық функцияларына, биохимиялық реакцияларына және психоәлеуметтік мінез-құлқына реттеуші әсер ететін функционалды тамақ өнімдерін дамыту болып табылады. Ғалымдар функционалдық тамақтануда пробиотиктердің кешенді әрекетіне байланысты адам ағзасына неғұрлым айқын функционалды әсер ететін пробиотиктері бар сүт қышқылды өнімдеріне ерекше рөл береді. Дегенмен бүгінгі күні дәстүрлі өндіріс технологиялары кейбір мәселелерге, атап айтқанда емдік қасиеттерді көрсету үшін асқазан-ішек жолына өміршең пробиотикалық жасушаларды сақтау және жеткізу мәселесіне тап болды. Осыған байланысты капсулаларды алу үшін пробиотиктерді инкапсуляциялау әдістерін қолдану және оларды функционалды мақсатта сүт қышқылды өнімдерінің технологиясында қолдану өзекті болып табылады. Бұл мақалада инкапсуляцияланған пробиотиктерді алу технологиясы қарастырылады. Инкапсуляцияланған пробиотиктерді алу үшін биополимерлердің бірнеше түрі қолданылды: амидирленген пектин, натрий альгинаты және желатин. Таңдалған инкапсуляциялық материалдарды негіздеу үшін амидирленген пектиннің, натрий альгинатының және желатиннің 1 %, 2 %, 3 % концентрациясында капсула түзілу мүмкіндігін, сондай-ақ желатин мен натрий альгинатының
арақатынасын анықтау үшін: 0,5/1 %, 1/1 %, 2/1 %, 3/1 %, 4/1 % экспериментальды зерттеулер жүргізілді.
Авторлар туралы
М. М. ДжумажановаҚазақстан
071412
Глинки, 20А көшесі
Семей
С. С. Толеубекова
Қазақстан
071412
Глинки, 20А көшесі
Семей
Әдебиет тізімі
1. Kakimov, Zh. Kakimova, M. Jumazhanova, A. Muratbayev, G. Zhumadilova, G. Mirasheva, A. Mayorov. Experimental study of capsules formation using different types of polymers // ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences. - 2019. - Vol. 14, № 10. - рр.1855-1862
2. Артюхова С.И. Использование пробиотиков и пребиотиков в биотехнологии производства биопродуктов : монография. – Омск: Изд-во ОмГТУ, 2010. – 112 с.
3. Кaкимoв A.К., Кaкимoвa Ж.Х., Бeпeeвa A.E., Хутopянcкий В.В., Ecимбeкoв Ж.C. Пpoбиoтки. Пpeбиoтики. Cинбиoтики: анaлитичeский oбзop. – Усть-Каменогорск: ВКФ AO «НЦНТИ», 2015. – 49 c.
4. Rastogi P., Saini H., Dixit J., Singhal R. Probiotics and oral health // Natl J Maxillofac Surg. - 2011.- Vol. 2(1). – рр. 6–9.
5. Butel M.J. Probiotics, gut microbiota and health // Medecine et maladies infectieuses. – 2014. - № 44(1). - рр. 1-8.
6. Бeпeeвa А.Е. Иccлeдoвaниe и paзpaбoткa тeхнoлoгии пpoизвoдcтвa киcлoмoлoчнoгo пpoдуктa c инкaпcулиpoвaнными пpoбиoтикaми : дис. дoк. филocoф. (PhD): 6D072700 / ГУ им. Шакарима г. Семей. - Семей, 2016. - 167 с.
7. Ананьева Н.В. Совершенствование технологии пробиотических культур прямого внесения для молочных продуктов : дис. канд. тех.наук: 05.18.07. – М.: МГУ прикладной биотехнологии, 2007. - 196 с. - Инв. № 61:07-5/3985
8. Kechagia M., Basoulis D., Konstantopoulou S., Dimitriadi D., Gyftopoulou K., Skarmoutsou N., Fakiri E.M. Health benefits of probiotics : a review // International Scholarly Research Network Nutr Article ID 481651. - 2013.
9. Fukushima Y., Kawata Y., Hara H., Terada A., Mitsuoka T. Effect of a probiotic formula on intestinal immunoglobulinаproduction in healthy children // Int. J. Food Microbiol. - 1998. - № 42. - рр. 39–44.
10. Какимов А.К., Какимова Ж.Х., Жарыкбасова К.С., Бепеева А.Е., Мирашева Г.О., Джумажанова М.М., Жумадилова Г.А. Инкапсулирование биологически активных добавок и их использование при производстве пищевых продуктов : монография. - Алматы.: ГУ им. Шакарима г. Семей, 2018. – 218 c.
11. Гaвpилoвa Н.Б. Экcпepимeнтaльнoe иccлeдoвaниe иммoбилизaции клeтoк микpoopгaнизмoв в гeль биoпoлимepoв // Тeхникa и тeхнoлoгия пищeвых пpoизвoдcтв.- 2012, № 3. – С. 1-8.
12. N. J. Zuidam and E. Shimoni, «Overview of microencapsulates for use in food products or processes and methods to take them, in Encapsulation Technologies for Active Food Ingredients and Food Processing» // Springer, New York, NY, USA. - 2009. - рр. 3– 29.
13. Пат. № 3202 на полезную модель РК, (19) KZ (13) U (11) 3202. Установка для производства капсулированных продуктов / Какимов А.К., Майоров А.А., Ибрагимов Н.К., Какимова Ж.Х., Джумажанова М.М., Жумадилова Г.А., Муратбаев А.М., Солтанбеков Ж.А.; заявитель и патентообладатель Какимов А.К; заявл. 24. 04. 2018; опубл.09. 10. 2018 г, Бюл. № 39. - 5 с.
14. B. F. Gibbs, S. Kermasha, I. Alli, and C. N. Mulligan, “Encapsulation in the food industry: a review” // International Journal of Food Sciences and Nutrition. - 1999. - Vol. 50, № 3. - рр. 213–224.
15. M. T. Cook, G.Tzortzis, D. Charalampopoulos, and V.V. Khutoryanskiy, «Microencapsulation of probiotics for gastrointestinal delivery» // Journal of Controlled Release. - 2012. - Vol. 162. - рр. 56–57.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Джумажанова М.М., Толеубекова С.С. Инкапсуляцияланған пробиотиктерді алу технологиясын әзірлеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(4):98-106. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-98-106
For citation:
Dzhumazhanova M.M., Toleubekova S.S. Development of technology for obtaining encapsulated probiotics. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(4):98-106. (In Kazakh) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-4-98-106