Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Сырлар өндірісіндегі қауіпсіздік және сапа басқару

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-136-143

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада жұмыс істеп тұрған кәсіпорында НАССР жүйесін енгізу қарастырылған. Бұл жүйе қауіпті факторларды сәйкестендіру және бақылау арқылы қауіпсіз және сапалы өнім өндіруді қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін ғылыми негізделген жүйе болып табылады. Жұмыс барысында зауыттағы қауіпсіздікті басқару жүйесіне талдау жүргізілді және жаңа өнім – тұздалған ірімшікті енгізуге байланысты қажетті рәсімдер мен іс-шаралар ұсынылды. Шығарылатын өнімнің сапасын қамтамасыз ету үшін екі жаңа сыни бақылау нүктесі (СБН 2 – тұзды ерітінді дайындау, СБН 3 – дайын өнімді сақтау), сондай – ақ бір операциялық бағдарлама (БОБ 3-қаптама) ұсынылды. Кәсіпорында аймақтарға бөлу жүйесіне талдау жүргізілді және осы бағытта НАССР талаптарына сәйкес өзгерістер енгізу ұсынылды. Ұсынылып отырған іс-шаралар сапалы тұздалған ірімшік шығаруды қамтамасыз етуге мүмкіндік береді, бұл өз кезегінде оның Украинаның тұтыну нарығында бәсекеге қабілеттілігін қамтамасыз етеді.

Авторлар туралы

М. Р. Мардар
Одесса ұлттық технологиялық университеті
Украина

Одесса, ст. Канатная 112



О. А. Кручек
Одесса ұлттық технологиялық университеті
Украина

Одесса, ст. Канатная 112



Әдебиет тізімі

1. Безопасность и качество пищевых продуктов. Роль ФАО. [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/food-safety/ru/ Дата обращения 29.09.2022 р.

2. Інструкція НАССР. [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://www.milkiland.nl/upload/pdf/laws/ua/Instruktsiya_HACCP.pdf. Дата обращения 29.09.2022 р.

3. Безродна С.М. Управління якістю. Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів / Київ: Вища школа. 2019. - 213 с.

4. H. Pozo Critical Factors of Success for Quality and Food Safety Management: Classification and Prioprization / Universal Journal of Industrial and Business Management 6(2): 30-41, 2018 – Р. 30-41.

5. J. Rosak-Szyrocka Food Safety in Quality Mark Aspect / CzOTO 2019, volume 1, issue 1, PP. 558-565.

6. M. Radakovic. Food safety – flexible approaches to production and official controls / Procedia Food Science 5 ( 015) 247–249.

7. Margaret D. Weinroth, Aeriel D. Belk History, development, and current status of food safety systems worldwide / Animal Frontiers, Volume 8, Issue 4, October 2018, P. 9–15.

8. Dobre, A., Irkin, R., Jürgens, A., Nielsen, I., Suislep, A., Temelli, S., Salo, S., & Wirtanen, G. (2009). Safety Management in Producing Hard Raw Milk Cheese. In Risk Management by Hygienic Design and Efficient Sanitation Programs (pp. 157-176). VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium No. 261.

9. Дочинець І.В. Безпека харчових продуктів в Україні. [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/27348/1/bezpekaprod.pdf. Дата обращения 29.09.2022 р.

10. Система НАССР. Довідник: / Львів: НТЦ «Леонорм-Стандарт», 2003 – 218 с.

11. Technologies of Food Products on the Base of Milk Protein:The monograf Pertsevyi F., Hyrskyi P., Polyshchuk G. and ont. Kh.: ChSUFT, 2009. - 204 p.

12. Система аналізу ризиків і критичних контрольних точок НАССР. Рекомендації для молокозаводів зі зразками програм НАССР для молочних продуктів. [Електронний ресурс]. – Режим доступа: https://learn.ztu.edu.ua/pluginfile.php/138110/mod_resource/content/2/Instruktsiya_HACCP.pdf. Дата обращения 29.09.2022 р.

13. FAO and WHO. 2021. Microbiological risk assessment - Guidance for food. Microbiological Risk Assessment Series No. 36. Rome. https://doi.org/10.4060/cb5006en

14. Codex Alimentarius. Международные стандарты на пищевые продукты. Групповой стандарт на рассольные сыры CXS 208-1999, 4 с.

15. Pal, M., Aregawi, W.G., Singh, R.K., 2016. The role of Hazard Analysis Critical Control Point in food safety, Beverage & Food world, 43(4), 33-35.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Мардар М.Р., Кручек О.А. Сырлар өндірісіндегі қауіпсіздік және сапа басқару. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(1):136-143. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-136-143

For citation:


Мardar М.R., Kruchek О.А. The safety and quality management in the production of brine cheeses. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(1):136-143. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-136-143

Қараулар: 326


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)