Preview

COMPUTER MODELLING OF OBJECTS AND PROCESSES IN FOOD MANUFACTURES

Abstract

In article are shown results of necessity of wide application of mathematical modelling of objects and processes for food manufactures is shown. Main principles of computer modelling, examples of mathematical models of processes and objects are resulted.An example of modeling apple juice with given parameters from composite juice from apples of the Lemon, Aport, Stolovka varieties is given. As a result, with the help of prospective regulatory modeling on Microsoft Excel, a calculation was made of the percentage of added juices to ensure titrated acidity of 0.3% and vitamin C 0.02%.

About the Authors

N. S. Zaurbekov
Almaty Technological University
Russian Federation


A. A. Assylbekov
Almaty Technological University
Russian Federation


A. K. Kozybayev
Almaty Technological University
Russian Federation


Zh. S. Nabiyeva
Almaty Technological University
Russian Federation


References

1. Дворецкий Д.С, Дворецкий С.И., Пешкова Е.В., Темнов М.С. Математическое моделирование процессов и аппаратов химических и пищевых производств: учебное пособие. - Тамбов: Изд-во ФГБОУ ВПО «ТГТУ», 2014. - 80 с.

2. Ядыкин Е.А. Комплексно-автоматизированные производства на базе автоматических роторных линий и их моделирование. Тула: Известия ТулГУ. Технические науки,2010. - 140 с.

3. Ядыкин Е.А. Моделирование процессов эксплуатации технологических систем роторных машин: учеб. пособие. Тула: Изд-во ТулГУ, 2004. - 77 с.

4. Дерканосова Н.М., Журавлев А.А., Сорокина И.А. Моделирование и оптимизация технологических процессов пищевых производств. Практикум: учеб. пособие. Воронеж. гос. технол. акад. - Воронеж: ВГТА, 2011. - 196 с.


Review

For citations:


Zaurbekov N.S., Assylbekov A.A., Kozybayev A.K., Nabiyeva Zh.S. COMPUTER MODELLING OF OBJECTS AND PROCESSES IN FOOD MANUFACTURES. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(1):52-56. (In Russ.)

Views: 274


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)