Preview

ҚАУЫН МЕН ҚАРБЫЗ КОНЦЕНТРАТТАРЫН АЛУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақала жергілікті бақша дақылдарын пайдалану тиімділігін жоғарылату мәселесін шешуге арналған. Қауын мен қарбыз концентраттарын алып, оларды қоспа ретінде кондитер өнімдері, десерт, балмұздақ және өнімдердің өндірісінде қолдануға ұсынылады. Қауын мен қарбызды өңдеу саласындағы ғылыми зерттеулердің шолуы жүргізілген. Бақша дақылдары (қауын мен қарбыз) жоғары тағам құндылығы мен биологиялық белсенді заттардың жиынтығына ие, олар адам ағзасына емдік есер береді. Қауын мен қарбыз концентраттарының технологиясы құрастырылды. Зертханалық жағдайда олардың органолептикалық көрсеткіштері және физика-химиялық құрамы анықталды. Қауын мен қарбыз концентраттары тәтті дәміне ие болғандықтан, кондитер өнімдері, десерт, балмұздақ және өнімдердің рецептураларында қант мөлшерін төмендетуге болады.

Авторлар туралы

Н. С. Ханжаров
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
Ресей


Б. Т. Абдижаппарова
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
Ресей


Б. М. Хамитова
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті
Ресей


Әдебиет тізімі

1. Erenova B.E., Uskenbayeva M.A. Juices for dietary and therapeutic action // Food and processing industry of Kazakhstan, No 6. 2007, 32-34. (in Kazakh).

2. Mode access [ http://stat.gov.kz/faces/ wcnav_externalId/publBullS3-2015?_afrLoop= 5076784936537494#%40%3F_afrLoop%3D5076784936537494%26_adf.ctrl-state%3D4e6xfzrc1_63] Date of application 02.02.2019.

3. Mode access [https://ontustik.gov.kz/ru /kategorii/statisticheskie-dannye] Date of application 02.02.2019.

4. Franko E.P. Applying of vegetative raw material for functional nutrition. Functional food products // Proc. of the international scientific-practice conference. - Krasnodar, 2009. - P. 173-175. (in Russian).

5. Hui Y.H. Handbook of Food Products Manufacturing. - New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, 2007. - PP. 881-882.

6. Thompson A.K. Fruit and Vegetables Harvesting, Handling and Storage. - Oxford: Blackwell Publishing Ltd., 2003. - PP.14-15.

7. Cirulli M. and Ciccarese F. Effect of mineral fertilizers on the incidence of blossom end rot of watermelon // Phytopathology. - № 71. - 1981. - РР. 50-53.

8. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 17825. Device for peeling pieces of fruits / Yerkebayev M.Zh., Medvedkov E.B., Imanbayev A.Zh., Erenova B.E.: publ. 16.10.2006, bul. №10. - 3 p. (in Russian).

9. Ali Mohamadi Sani, Ghazaleh Hedayati, Akram Arianfar. Effect of temperature and concentration on density and rheological properties of melon (Cucumis melo L. var. Inodorus) juice. Nutrition & Food Science, No 44 (2). 2014. -РР. 168-178.

10. Karina G. Angilelli, Juliane R. Orives, Hágata C. da Silva, Rodolfo L. Coppo, Ivanira Moreira and Dionisio Borsato. Multicomponent Diffusion during Osmotic Dehydration Process in Melon Pieces: Influence of Film Coefficient. Journal of Food Processing and Preservation, No 39 (4). 2015. -РР. 329-337.

11. G.A. Makanjuola. A study of some of the physical properties of melon seeds. Journal of Agricultural Engineering Research, No 17(1), 1972. - РР. 128-137.

12. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 20469. Composition of alcohol-free drink / Admaeva A.M., Yerkebayev M.Zh., Erenova B.E.: publ. 15.12.2008, bul. №12. - 3 p. (in Russian).

13. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 20643. “Utro” drink / Admaeva A.M.: publ. 15.01.2009, bul. №1. - 3 p. (in Russian).

14. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 20468. Nectar/ Admaeva A.M.: publ. 15.12.2008, bul. №12. - 3 p. (in Russian).

15. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 20101. Method of preparation of dessert from fruit and berries / Yerkebayev M.Zh., Ibragimova L.M., Erenova B.E., Admaeva A.M., Nurmukhambetova D.E. publ. 15.10.2008, bul. №10. - 3 p. (in Russian).

16. Preliminary patent of Republic of Kazakhstan 20102. Method of preparation of dessert from fruit and berries / Yerkebayev M.Zh., Ibragimova L.M., Erenova B.E., Nurmukhanbetova D.E., Admaeva A.M.: publ. 15.10.2008, bul. №10. - 3 p. (in Russian).

17. Patent of Russian Federation 2409264. Method of production of food product from melon / Pento V.B., Reyzig R., Kvasenkov O.I.: publ. 20.01.2011, bul. №2. - 3 p. (in Russian).

18. Zolotarev A.G., V.V.Dolzhenkov. The method of low-temperature evaporation in vacuum. //Proc. of second international scientific-practical conf. «Strategy of development of industry of hospitality and tourism». - Orel, 2007. - P. 124-126 (in Russian).

19. Gish A.A. Technology of complex processing of watermelons // Proc. of scientific conf. KNIIHP. Issue 3. - Krasnodar: KNIIHP, 1998. - 178р. (in Russian).

20. Lovacheva G.N., Mglinez A.I., Uspenskaya N.R. Standardization and control of product quality. - M.: Economics, 1990. - pp.70-119 (in Russian).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ханжаров Н.С., Абдижаппарова Б.Т., Хамитова Б.М. ҚАУЫН МЕН ҚАРБЫЗ КОНЦЕНТРАТТАРЫН АЛУ. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2019;(1):47-52.

For citation:


Khanzharov N.S., Abdizhapparova B.T., Khamitova B.M. OBTAINING MELON AND WATERMELON CONCENTRATES. The Journal of Almaty Technological University. 2019;(1):47-52. (In Russ.)

Қараулар: 464


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)