Preview

Ет-сүйекті шикізатынан майды ажыратуға арналған центрифуганы жетілдіру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-5-11

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада біз мал шаруашылығына арналған жемдік ұнға арналған ет-сүйекті шикізатынан майды ажыратуға арналған центрифуганы қарастырамыз. Тамақ өнеркәсібінде гетерогенді жүйелер центрифугалау арқылы бөлінеді. Ет комбинаттарында центрифугалауға түсетін өнімдер

құрылымсыз немесе құрылымдалған коллоидты-дисперсті жүйелер (сұйық немесе икемді денелер) не-месе сусымалы денелер болып табылады. Соңғыларына созылу жүктемесін ескермейтін, өлшемі кішірек, қатты біртекті бөлшектер жиынтығынан тұратын бұйымдар жатады. Коллоидты заттардың меншікті салмағы мен ішкі беті артық болатыны белгілі, сондықтан олар жоғары адсорбциялық қасиеттерімен және ылғалдың көп мөлшерін сіңіру қабілетімен ерекшеленеді. Центрифугалауға түсетін коллоидты өнімдер құрамындағы сұйықтықты бос және байланысқан деп бөледі. Алайда, мұндай жіктеу сұйықтық пен материал арасындағы байланыс механизмінің нақты сипатын бере алмайды және материалдың өзіндік ерекшелігін ескермейді. Материал мен сұйықтық арасындағы байланыс формаларының сұлбасы сұйықтықтың материалмен байланысының өте дұрыс және негізінен дәл бейнесін көрсете алады, оның құрылымы материал мен сұйықтық арасындағы байланыстардың қарқындылығына негізделген. Осы мәліметтерге сәйкес материалдың сұйықтықпен байланысының үш түрі бар: химиялық, физика-химиялық және механикалық байланыс. Химиялық байланыс күштірек және бұл жағдайда материалдан сұйықтықтың бөлінуіне химиялық өзара әрекеттесу немесе қарқынды жылу әсерінен (қыздыру) қол жеткізуге болады. Сұйықтықтың материалмен физикалық-химиялық байланысын адсорбциялық, осмостық және құрылымдық байланыстарда байқауға болады. Материалмен адсорбциялық байланысқан сұйықтық булану, десорбция – осмостық байланыста-жасушадан тыс концентрацияланған ерітінді қалыптастыру әдісімен бөлінеді. Құрылымдық байланысы бар сұйықтық материалмен механикалық түрде ұсталады және оның молекулалық қабаты адсорбциялық байланысқан. Материалмен құрылымдық байланысы бар сұйықтықты бөлу үшін булану, престеу, фракциялық центрифугалау немесе құрылымды бұзу әдістері қолданылады.

Авторлар туралы

М. К. Шаяхметова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қ., Глинка к-сі 20А



А. Л. Касенов
«С. Сейфуллин атындағы қазақ агротехникалық университеті» КеАҚ
Қазақстан

010011, Астана қ., Жеңіс даңғылы, 62



Н. К. Ибрагимов
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қ., Глинка к-сі 20А



Г. Б. Абдилова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қ., Глинка к-сі 20А



Д. Т. Тұрсынова
«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті» КеАҚ
Қазақстан

071412, Семей қ., Глинка к-сі 20А



Әдебиет тізімі

1. Электронный ресурс Реализация Послания Президента РК в АПК: увеличение инвестиций и рост производства продукции животноводства https://www.zakon.kz/4998370-realizatsiya-poslaniyaprezidenta-rk-v.html 10.12.2019г.

2. Соколова А.Я. Основы расчета и конструирования машин и автоматических пищевых производств // Издательство «Машиностроение» Москва 1969. - 637 с.

3. Пелеев А.И. Технологическое оборудование предприятий мясной промышленности. - М.: Пищевая промышленность, 1971. - 328 c.

4. Леонтьева А.И. Машины и аппараты химических производств. Учеб. пособие. Тамбов: ТГТУ, 1991. - 104 с.

5. Greenspan Н.P. The theory of rotating fluids. Cambridge at the university press, 1968. - P. 3-27.

6. Horanyi R. and Nemeth J. Theoretical Investigation of the larification process in a tube centrifuge. «Acta Chemica Academiae Scientiarum Hungarical», 69 (1) 1971. - P. 59-75.

7. Уразбаев Ж.З., Уалиев С.Н., Какимов А.К., Кабулов Б.Б. Монография. Основы механической обработки сырья животного и растительного происхождения и технологии производства комбинированных мясных продуктов. - Семей, Семипалатинский государственный университет имени Шакарима, 2010. - 260 с.

8. Паспорт цифрового универсального тахометра АТТ 6000. - 6 с.

9. Паспорт частотного преобразователя SV015iC5-1F. - 142 с.

10. Шаменов М.Е., Касенов А.Л. Центрифуга для разделения жировой массы // Материалы международной научно-практической конференции. «Стратегия развития пищевой и легкой промышленности» – Алматы: АТУ, 2004. – С. 156-157.

11. Еренгалиев А.Е., Паримбеков З.А., Шаменов М.Е. Определение эффективности очистки суспензий при использовании центрифуг // Научный журнал «Вестник Семипалатинского государственного университета имени Шакарима» – Семей: Семипалатинский государственный университет имени Шакарима. 2010. - № 1. - C. 80-83.

12. Шаменов М.Е., Касенов А.Л., Туменов С.Н. Обработка жировой массы на центрифугах // Материалы международной научно-практической конференции. «Стратегия развития пищевой и легкой промышленности» – Алматы: АТУ, 2004. – С. 323-325.

13. Шкоропад Д.Е. Центрифуги для химических производств. М.: Машиностроение, 1987. - 256 с.

14. Шкоропад Д.Е., Новиков О.П. Центрифуги и сепараторы для химических производств. - М. : Химия. 1987. - 256 с.

15. Пат. 35832, Казахстан, МПК 51 В02С 18/36 (2006.01). Центрифуга для разделения жидких неоднородных систем // Шаяхметова М.К., Касенов А.Л., Ибрагимов Н.К., РГП «Национальный институт интеллектуальной собственности» бюл. № 45 – 09.09.2022. - 4 c.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Шаяхметова М.К., Касенов А.Л., Ибрагимов Н.К., Абдилова Г.Б., Тұрсынова Д.Т. Ет-сүйекті шикізатынан майды ажыратуға арналған центрифуганы жетілдіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2023;(1):5-11. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-5-11

For citation:


Shayakhmetova M., Kasenov A., Ibragimov N.K., Abdilova G.B., Tursynova D.T. Improvements to the separation centrifuge fat from pork rinds. The Journal of Almaty Technological University. 2023;(1):5-11. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2023-1-5-11

Қараулар: 627


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)