Preview

Қазақстанның оңтүстік аймақтарында өсірілген алма мен алмұрттың әр түрлі сұрттарыныдағы ылғалдың булануына әсер ететін кедергі коффициентін зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-26-32

Толық мәтін:

Аңдатпа

Зерттеулер кептіру процесінде әртүрлі кептіру кезеңдері байқалатынын анықтады: мысалы, алма сорттары үшін бірінші кептіру кезеңі 5,45 ... 6,10 сағат, ал алмұрт сорттары үшін 6,12 ... 6,25 сағат. Екінші кептіру кезеңінің ұзақтығы алма сорттары үшін 4,15...3,50 сағат, ал алмұрт сорттары үшін 4,35...4,48 сағат. Кептіру қисықсызығын талдау көрсеткендей кебудің тұрақты және бәсеңдеу периодтарының арасындағы шекара алма сорттары үшін орташа ылғалдылық 27±2,1%, ал алмұрт үшін 30,1±2,5% болатыны анықталынды. Ылғалдың булану кинетикасын талдау көрсеткендей алмада кептірудің алғашқы төрт сағатында орта есеппен 2,71 г буланса, келесі екі сағатта монотонды түрде 2,31 г дейін төмендейтінін көрсетеді. Ылғалдың булану динамикасының дәл осындай заңдылығы алмұрт үшін де байқалады: алғашқы төрт сағатта орта есеппен 3,41 г буланса, ал келесі екі сағатта булану динамикасы 2,78 г дейін төмендейді. Алманың Бәйтерек, Сарқыт және Сая сорттары үшін булануға әсер ететін кедергілік коэффициенті μ = 2,03±0,07 болатыны, алмұрт: Сылық, Жаздық және Нағима сорттары үшін μ = 2,3±0,05 жететіні зерттеулерде анықталды.

Авторлар туралы

А. У. Шингисов
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Р. С. Алибеков
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



С. У. Еркебаева
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Э. У. Майлыбаева
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



У. У. Тастемирова
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

160000, Шымкент, Тәуке хан даңғылы 5



Әдебиет тізімі

1. Кудряшева А.А., Преснякова О.П. Охрана окружающей среды и продовольственная безопасность //Пищевая промышленность России, 2012.- № 8. С.8-14.

2. Ибраева Л. К. Влияние экологических факторов окружающей среды на развитие заболеваний у населения (обзор литературы) // Медицина труда и промышленная экология, 2014.- № 8 С. 38-42.

3. Коденцова В. М. Об обогащении пищевых продуктов витаминами //Вопросы питания том 84, 2016.- №4. С.87-90.

4. Спиричев В.Б, Шатнюк Л.Н. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами: научные принципы и практические решения//Пищевая промышленность России, 2018.- № 4. С.20-24.

5. Горшукова К.М., Иванов С.В., Бояркина В.А. Влияние употребления экзотических фруктов в рационе человека // Актуальные научные исследования в современном мире.- 2021, № 1-3.- С. 16-18.

6. Бондаренко, Е. М. Влияние питания на здоровье человека / Е. М. Бондаренко, Т. В. Минюк // Юный ученый. — 2021. — № 3.1 (44.1). — С. 7-9.

7. Киселева Т.Ф. Технология сушки //Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2007 -117 с

8. Турсунов С.Т., Гуломов Ш. Изучение способов сушки овощей // Universum: технические науки: электрон. научн. журн. 2021. 4(85). URL: https://7universum.com/ru/tech/archive/item/11547.

9. Цапенко Л.А. , Казанцева Е.С. Способы сушки плодов и овощей // МОЛОДЕЖЬ И НАУКА, 2019.- № 1.- С. 48-53.

10. Семенов Г.В., Краснова И.С. Сублимационная сушка М.: ДеЛи, 2021г - 326 с 11. https://www.t-klio.dp.ua/stati/35- infrakrasnaya-sushka-fruktov-i-ovoshchej-bytovayainfrakrasnaya-sushilka-dachnik-4

11. Shingisov A.U, AlibekovR.S.Heat and Mass Transfer, May 2017, Volume53, Issue 5, pp 1571–1578. http://link.springer.com/article/10.1007/s00231-016-1920-4

12. Дондокова С.А., Битуева Э.Б., Антипов А.В. Использование сублимационной сушки в производстве мясных продуктов: //«Научное обозрение. Технические науки» Выпуск 2016.- №4. С. 37-48.

13. Кременевская М. И. Научные основы технологий глубокой переработки коллагенсодержащего сырья для получения продуктов с заданными свойствами, Автореферат дисс. на соиск. уч. ст. д. т.н., М, 2019.- 34 с.

14. Мыркалыков Б.С. Разработка методики технологического аудита производства сухого порошка из овечьего молока. Диссертация на соискание степени доктора философии PhD, Алматы, 2017г.- 172 с.

15. Чоменов У.Ч., Шингисов А.У. Совершенствование технологии вакуум-сублимационной сушки кумыса и шубата Монография/ Алматы: ТОО «378», 2016 г. -272с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Шингисов А.У., Алибеков Р.С., Еркебаева С.У., Майлыбаева Э.У., Тастемирова У.У. Қазақстанның оңтүстік аймақтарында өсірілген алма мен алмұрттың әр түрлі сұрттарыныдағы ылғалдың булануына әсер ететін кедергі коффициентін зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):26-32. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-26-32

For citation:


Shingisov A.U., Alibekov R.S., Yerkebayeva S.U., Mailybayeva E.U., Tastemirova U.U. Study of the Coefficient Evaporation Resistance of Various Apples and Pears Varieties Growning in the Southern Regions of Kazakhstan. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):26-32. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-26-32

Қараулар: 372


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)