Preview

ҚР оңтүстік аймақтарында өсетін алма, алмұрт және таңқурай сұрыптарын вакуумдық кептіру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-19-25

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада Қазақстан Республикасының оңтүстік аймақтарында өсетін алма, алмұрт және таңқурай сорттарын вакуумдық кептіру бойынша тәжірибелік зерттеулер жүргізу әдістемесі әзірленуде. Кептірілетін өнім қабатының биіктігіне, шикізаттың ұсақталу дәрежесіне, кептірілетін өнімнің қыздыру дәрежесіне және вакуумдалатын камерадағы ауаның қысымына байланысты режимдік параметрлерінің кептіру процесіне әсерін эксперименттік зерттеулер мен талдау жүргізілді. Алма, алмұрт және таңқурайдың бастапқы күйінде сұйық паста тәрізді массасы бар, вакуумдық камерадағы қысымы 0,008 МПа, тиеу биіктігі 3, 4 және 5 мм болатын кептіру қисықтарының талдауыкептірілген материалды қыздыру - зерттеу үшін бұрын таңдалған шамамен 40°C, олардың ұқсас сипатқа ие екендігін көрсеті - барлық кептіру қисықтарының нақты анықталған сегменттері бар: басталу кезеңі, тұрақты кептіру жылдамдығының периоды және кептіру жылдамдығының төмендеу кезеңі. Эксперименттік зерттеулердің нәтижелері жалпыланған және олардың негізінде төртінші дәрежелі көпмүшелік теңдеулер түрінде өнім бетіндегі ылғалдың булану динамикасын сипаттайтын теңдеулер алынған.

Авторлар туралы

А. У. Шингисов
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

Шымкент, 160000, Тәуке хан даңғылы 5



Р. С. Алибеков
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

Шымкент, 160000, Тәуке хан даңғылы 5



С. У. Еркебаева
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

Шымкент, 160000, Тәуке хан даңғылы 5



Э. А. Габрильянц
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

Шымкент, 160000, Тәуке хан даңғылы 5



У. У. Тастемирова
«М.Әуезов, Оңтүстік Қазақстан университеті»
Қазақстан

Шымкент, 160000, Тәуке хан даңғылы 5



Әдебиет тізімі

1. Г.В. Семенов. Современные направления научных исследований и технические решения по интенсификации процесса сублимационной сушки в пищевой промышленности, фармпроизводствах и прикладной биотехнологии. / Г.В. Семенов, М.С. Булкин, А.В. Кузенков // Научный журнал НИУ ИТМО «Процессы и аппараты пищевых производств» No 2, 2015.- С 112-124.

2. Зорин А.С.Совершенствование технологии и технических средств комбинированной вакуумной сушки растительного сырья для производства чипсов. // Автореф. дисс. канд. техн. наук по спец. 05.20.01 «Технологии и средства механизации сельского хозяйства». ФГБОУ ВО «ТГТУ». Мичуринск-наукоград РФ 2019.- 16 с.

3. Хазимов К.М. Интенсификация процесса сушки продуктов растительного происхождения с использованием солнечной энергии. // Дисс. докт. техн. наук по спец. 6D080600 - Аграрная техника и технология. Казахский национальный аграрный университет. Алматы, 2015. 201 с.

4. Виниченко С.А. Разработка и научное обеспечение процесса сушки плодов смородины черной в вакуум-аппарате с СВЧ-энергоподводом. // Дисс. канд. техн. наук по спец. 05.18.12 – Процессы и аппараты пищевых производств. Воронежский государственный университет инженерных технологий. Воронеж, 2014.- 204 с.

5. Алтухов И.В. Энергосберегающая технология импульсной инфракрасной сушки сахаросодержащих корнеклубнеплодов // Дисс. докт. техн. наук по спец. 05.20.02 – Электротехнологии и электрооборудование в сельском хозяйстве ФГБОУ ВПО «Иркутский государственный аграрный университет им. А.А.Ежевского». Иркутск– 2015. 313 с.

6. Брюханов М.А. Разработка технологии вакуумной сушки полутвердых сыров с различными способами подвода теплоты. // Дисс. канд. техн. наук по спец. 05.18.04 - Технология мясных, молочных и рыбных продуктов и холодильных производств. ФГБОУ ВПО Кузбасская государственная сельскохозяйственная академия. Кемерово, 2022.- 151 с.

7. Н.А. Грибова. Перспективные способы переработки плодово-ягодного сырья. // Современные исследования основных направлений технических и общественных наук. Сб. научн. тр. Международной научно-практической конференции (секция «Технология продукции и организация общественного питания и товароведения») Казанский кооперативный институт (филиал) АНО ОВО ЦС РФ «Российский университет кооперации». Казань. 2 – 3 марта 2017 г.- С. 81-88.

8. Ваншин В., Ваншина Е. Технология пищеконцентратного производства / В. Ваншин, Е. Ваншина. - Оренбург: ОГУ, 2012. - 180 с.

9. Патент РФ No 2541395. Способ вакуумной сушки ягод / Ермолаев В.А., Федоров Д.Е., Соснина О.Б., Лифенцева Л.В.; заявл. 15.10.2013. опубл. 10.02.2015. Бюл. No 4.

10. Семенов Г.В., Касьянов Г.М. Сушка термолабильных продуктов в вакууме-технология ХХI–века//Известия вузов. Пищевая технология №4, 2001г.- С. 5-13.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Шингисов А.У., Алибеков Р.С., Еркебаева С.У., Габрильянц Э.А., Тастемирова У.У. ҚР оңтүстік аймақтарында өсетін алма, алмұрт және таңқурай сұрыптарын вакуумдық кептіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):19-25. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-19-25

For citation:


Shingisov A.U., Alibekov R.S., Yerkebayeva S.U., Gabrilyants E.A., Tastemirova U.U. Vacuum Drying of Apple, Pear and Raspberry Varieties Growing in the Southern Regions of the Republic of Kazakhstan. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):19-25. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-19-25

Қараулар: 449


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)