Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Азиада сортының тритикале астығын өнудің технологиялық режимдерін оңтайландыру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-5-13

Толық мәтін:

Аңдатпа

Зерттеулер Азиада сортының тритикале дәнінің өнуінің технологиялық режимдеріне, сондайақ астықтың өнуіне әсер ететін факторларға бағытталған. Зерттеудің мақсаты-Азиада сортының тритикале дәнінің өнуіне технологиялық режимдерінің әсері. Мақалада Азиада сортының тритикале дәнінің өну режимдерінің көрсетілген сапа көрсеткіштерінің оларға әсер ететін , τ, w және факторларына тәуелділігін сипаттайтын зерттеулер жүргізіліп, регрессиялық теңдеулер алынды. Азиада сортының астығын өңдеудің технологиялық режимдерін оңтайландыру үшін мақсатты функция ретінде шикі протеиннің құрамы таңдалды. Азиада тритикале дәнін өңдеу режимдерін оңтайландыру сызықтық емес бағдарламалау әдісімен жүргізілді. Астықты өңдеудің келесі оңтайлы технологиялық режимдері алынды: судың температурасы = 15°C; өну уақыты τ = 72 сағ; астықтың ылғалдылығы w=13%; астықтың температурасы =10°C. астықты өңдеудің осы оңтайлы режимдерінде мақсатты функция 19,11% құрады. Сапаны арттыру және сақтау мерзімін ұлғайту мақсатында тритикале өскен астықты қолдана отырып, құрама жем өндіру технологиясының практикалық маңыздылығы. 

Авторлар туралы

Р. Касымбек
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100 



А. И. Изтаев
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100 



У. Чоманов
«Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҒЗИ» ЖШС
Қазақстан

050060, Алматы қ., Гагарин даңғылы 238 Г.



Г. Е. Жумалиева
«Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ҒЗИ» ЖШС
Қазақстан

050060, Алматы қ., Гагарин даңғылы 238 Г.



А. К. Шоман
«Алматы технологиялық университеті» АҚ
Қазақстан

050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100



Әдебиет тізімі

1. Гетманов А.А., Саенко С.В. Установка и результаты исследований по проращиванию зерна на витаминный корм для животных //Вестник ВНИИМЖ, №4 (32).- 2018. С.64.

2. Батанов С.Д., Березкина Г.Ю., Калашникова Е.С. Влияние скармливания пророщенного зерна на репродуктивные качества крупного рогатого скота с.24.

3. Нарижный А.Г., Джамалдинов А.Ч., Походня Г.С. Влияние скармливания пророщенного зерна ячменя на воспроизводительную функцию свиноматок и рост поросят 2020 с.64.

4. Науменко Н.В., Потороко И.Ю., Малинин А.В., Цатуров А.В. Оптимизация условий процесса проращивания зерна пшеницы //Научный журнал КубГАУ, №151(07).- 2019. С.2.

5. ГОСТ 10840-64-Зерно. Методы определения натуры: Межгост. Стандарт- Введ. Государственным комитетом стандартов, мер и измерительных приборов СССР 20.07.1965 г.- М.Стандартинформ 2009-3 с.

6. ГОСТ 10842-89-Зерно зерновых и бобовых культур и семена масличных культур. Метод определения 1000 зерен или 1000 семян: Межгост. стандарт- Введ. 01.07.1991 г. - М.Стандартинформ 2009-4 с.

7. ГОСТ 10845-98-Зерно и продукты его переработки. Массовая доля крахмала: Межгост. Стандарт- Введ. Межгосударственным советом по стандартизации, метрологии и сертификации от 28 мая 1998 г. – Минск Межгосударственный совет по стандартизации, метрологии и сертификации 1998-6 с.

8. ГОСТ 10847-74-Зерно. Методы определения зольности: Межгост. Стандарт- Введ. Государсвтенным комитетом стандартов Совета Министров СССР от 10 декабря 1974 г. - М.Стандартинформ 2009-5 с.

9. ГОСТ 29033-91-Зерно и продукты его переработки. Метод определения жира: Межгост. Стандарт- Введ. 01.07.1992 г. – ИПК Издательство стандартов 2004-6 с.

10. ГОСТ 10846-91-Зерно и продукты его переработки. Метод определения белка: Межгост. Стандарт- Введ. 01.06.1993 г. - М. Стандартинформ 2009-9 с.

11. Математическое моделирование процессов пищевых производств: Сб. задач: Уч. пособие / Н.В. Остапчук, В.Д. Каминский, Г.Н. Станкевич, В.П. Чучуй. К.: Вища школа, 1992.- 175 с.

12. Остапчук М.В. Математичне моделювання на ЕОМ: Підручник / М.В. Остапчук, Г.М. Станкевич. Одеса: Друк, 2007.- 313 с.

13. Florez M., Martinez E., Carbonell M.V., Alvarez J., Campos A. Germination and intial growth of triticale seeds under stationary magnetic treatment Journal of Advances in Agriculture June 2014.- P.71.

14. Vanaja Kankara, Manoj K.Shukla, Geno A. Picchioni, Dawn VanLeeuwen, Brian J. Schutte Germation and Emergence responses of Alfalfa, triticale and quinoa irrigated with brackish groundwater and desalination concentrate Agronomy 2020, 10, 549; doi:10.3390/agronomy10040549. P.1.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Касымбек Р., Изтаев А.И., Чоманов У., Жумалиева Г.Е., Шоман А.К. Азиада сортының тритикале астығын өнудің технологиялық режимдерін оңтайландыру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(4):5-13. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-5-13

For citation:


Kassymbek R., Iztaev A.I., Chomanov U., Zhumaliyeva G.E., Shoman A.K. Optimization of Technological Regimes of Germination of Triticale Grain of Asiada Variety. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(4):5-13. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-5-13

Қараулар: 570


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)