Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Бройлер етіндегі антибиотиктерді әртүрлі әдістермен анықтауға салыстырмалы талдау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-5-11

Толық мәтін:

Аңдатпа

Құс шаруашылығы – әлемдегі ең жылдам дамып келе жатқан салалардың бірі, ал бройлер тауықтарының еті – еттің негізгі көздерінің бірі. Қысқа уақыт ішінде тауықтардың өсуін жылдамдату мақсатында шаруалар антибиотиктерді аурудың алдын-алу және азық-түлік мөлшерін көбейту, патогендік микроорганизмдерден болатын өлімді азайту арқылы өсуді ынталандыру үшін қолданады. Бұл зерттеу антибиотиктердің қалдықтарын анықтау үшін пайдалы болуы мүмкін және ғылыми зерттеулерге көмектеседі. Тауық етінің үлгілері Алматының базарларынан алынды. Талдау иммуноферменттік талдау әдісімен және хроматографиялық әдіспен жүргізілді. Иммуноферменттік талдауды Ridascreen тест-жиынтығын пайдалана отырып жасадық. Бұл мақалада отандық және шетелдік өндірушілердің бройлер тауықтарының етін өсу стимуляторлары ретінде қолданылатын антибиотиктердің қалдықтарын зерттеу нәтижелері келтірілген. Осы көрсеткіш бойынша АҚШ-тан импортталатын ет рұқсат етілген нормадан 10-20% - ға, ал Украинадан импортталатын құс еті рұқсат етілген деңгейден 10-13% - ға асып түсетіні белгілі болды. Антибиотик хлорамфеникол құрамы барлық үлгілерде нормадан аспады. Қазақстандық және ресейлік құс етінің үлгілері ЕАЭО аумағында қолданылатын нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес келеді және нәтижелер олардың құрамында стрептомецин және тетрациклин антибиотиктері ғана бар екенін көрсетті. Шикі тауық етін талдау нәтежесінде антибиотиктердің қалдықтары (тетрациклин, стрептомицин, хлорамфеникол) анықталды. Біз термиялық өңдеудің әртүрлі режимдерін қолдана отырып, құс етінен жасалған паштеттерін дайындадық. Термиялық өңдеу нәтижесінде құстың бұлшықет тініндегі антибиотиктердің мөлшері айтарлықтай төмендейді.

Авторлар туралы

Ж. Т. Ахмет
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050000, Алматы, Байтұрсынов көшесі, 44



Г. Н. Жақсылықова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

050000, Алматы, Байтұрсынов көшесі, 44



А. Д. Серікбаева
Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті
Қазақстан

050011, Алматы, Абай даңғылы 28



Әдебиет тізімі

1. Baldji.Iy, Adilbekova Zh. Sovremennye aspekty kontrolya kachestva I bezopasnosti pishevyh productov. [Modern aspects of quality control and food safety]. Monograph. Textbooks for universities. Special literature, Moscow, Lan, pp. 216-223, 2019. (In Russian)

2. Akhmet, Zh., Zhaxylykova, G., Sukor, R., Serikbayeva, A., Myrzabek, K. Incidence of hormonal growth stimulant and antibiotics residues in chicken meat. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, vol. 15, no 4. (2021): pp. 608-615.

3. Nadimpalli, M., Vuthy, Y., de Lauzanne, A., Fabre, L., Criscuolo, A., Gouali, M., Huynh, B., Naas, T., Phe, T., Borand, L. Meat and fish as sources of extended-spectrum β-Lactamase– producing Escherichia coli, Cambodia. Emerg. Infect. Dis., vol. 25, no 2. (2019): pp. 126–131.

4. B. Wozniak, I., Matraszek–Zuchowska, A. Fast analysis of 19 anabolic steroids in bovine tissues by high performance liquid chromatography with tandem mass spectrometry. Journal of Separation Science, vol. 42, no. 21. (2019): pp. 3319–3329.

5. Chukwu, E., Oladele, D., Awoderu, O., Afocha, E., Lawal, R., Abdus-Salam, I., Ogunsola, F., Audu, R. A national survey of public awareness of antimicrobial resistance in Nigeria. Antimicrob. Resist. Infect. Control, vol. 9, no. 1. (2020): pp. 72-83.

6. Abdulrasaq O. Solid-phase extraction and high performance liquid chromatography with diode array detection method for the determination of antibiotic residues in poultry tissues. – 2020. – Vol. 25. – Р. 219-226.

7. Shatskikh, E. Galiev, A. Myasnaya productions cyplyat-broilerov pri zamene kormovyh antibiotikov v racione na rostostimuliruiushie kormovye dobavki [Poultry and poultry products]. Ptitsevodstvo, vol.5, no 6, pp. 26–28, 2019. (In Russian)

8. Egorova, T. Razvitie rossiiskogo pticevodstva v mirovom trende [The development of Russian poultry production: in line with world trends] Ptitsevodstvo, vol.3, no 2. Pp. 4–9, 2019. (In Russian)

9. Kasyanenko, E. Phiziologo-biohimicheskih sostav krovi I uroven estestvennoi resistentnosti cyplyat na phone primenenia tilozinovyh antibiotikov [Physiological and biochemical composition of blood and the level of natural resistance of chickens against the background of the use of tylosin antibiotics]. International Journal of Applied and Fundamental Research, vol.5, no 10, pp.318-322, 2019. (In Russian)

10. Kanardov, P. Antibiotiki v zhivotnovodstve. Zapretit nelzya razreshit [Antibiotics in animal husbandry. Ban cannot be allowed] Tsenovik, vol.4, no 9, pp 22-27, 2017. (In Russian)

11. Fisinin, V. Egorov, I. Poluchenie produkcii pticevodstva bez antibiotikov s ispolzovaniem perspektivnyh program kormlenia na osnove probioticheskih preparatorov [Antibiotic-free poultry production based on innovative nutritional programs with the involvement of probiotics] Voprosy Pitaniia, vol.86, no 6, pp.114–124, 2017. (In Russian)

12. Krivoshlykov, V., Zhakhov, N., Shatokhin M. Volatilnost mirovogo agroprodolstvennogo rynka (na primere mirovogo rynka myasa) [Volatility of the world agri-food market (on the example of the world meat market)]. Bulletin of the Kursk state agricultural Academy, vol.2, no 7. pp. 13–18, 2016. (In Russian)

13. Belyaev, N. Razrabotka i realizacia koncepcii sovershenstvovania assortimenta productov iz miasa pticy [Development and implementation of the concept of improving the range of poultry meat products]. Cerevitinovskie chtenie – 2018, materialy V Mezhdunarodnoi konferencii, Moscow, pp. 12-14, 2018. (In Russian)

14. Bobyleva, G. Napravllenia, opredeliaushie razvitie pticevodstva na blizhaiushuiu perspektivu [Directions determining the development of poultry farming in the near future] Ptica I pticeproducty Птица и птицепродукты. no 3. pp. 22-25, 2017.

15. Buyarov, V., Gudymenko, A. Effectivnost innovacionnyh tehnologii promyshlennogo proizvodstva miasa broilerov [Efficiency of innovative technologies of industrial production of broiler meat] Vestnik Orlovskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, vol.2, no 65. pp. 36-47, 2017.

16. Taghizadeh, S.F., Goumenou, M., Rezaee, R., Alegakis, T., Kokaraki, V., Anesti, O., Sarigiannis, D.A., Tsatsakis, A., Karimi, G. Cumulative risk assessment of pesticide residues in different Iranian pistachio cultivars: Applying the source specific HQS andadversity specific HIA approaches in Real Life Risk Simulations (RLRS). Food and Chemical Toxicology, vol.313, (2019): pp. 91–100.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ахмет Ж.Т., Жақсылықова Г.Н., Серікбаева А.Д. Бройлер етіндегі антибиотиктерді әртүрлі әдістермен анықтауға салыстырмалы талдау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2024;143(1):5-11. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-5-11

For citation:


Akhmet Zh.T., Zhaksylykova G.N., Serikbayeva A.D. Comparative analysis of antibiotics in broiler meat using different methods. The Journal of Almaty Technological University. 2024;143(1):5-11. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2024-1-5-11

Қараулар: 426


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)