Preview

Тез әзірленетін ботқаның тағамдық құндылығын байытуға қолданылатын сублимацияланған жидектердің химиялық құрамын зерттеу

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-201-207

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Дәнді дақылдар көмірсулар мен ақуыздардың жақсы көзі болып табылады, В дәрумені мен Е дәруменінің маңызды көзі болып табылады, сондықтан бұл дақылдар жедел дәнді дақылдар, негізінен экструдталған өнімдер түрінде кеңінен қолданылады. Дәнді дақылдарды дәрумендермен, антиоксиданттармен, талшықтармен және  фитохимиялық заттармен байыту үшін жемістер мен көкөністер жиі қолданылады. Мақалада сублимацияланған жидектердің химиялық құрамын зерттеу нәтижелері келтірілген (көкжидек, құлпынай, таңқурай, қарақат және шырғанақ). Минералды құрамды зерттеу нәтижесінде барлық үлгілердегі минералды қосылыстардың мөлшері рұқсат етілген концентрация шегінде екендігі анықталды. Мырыш, магний, темір және селеннің ең жоғары мөлшері шырғанақ жидектерінде байқалады (сәйкесінше 2,12 мг/кг, 198,71 мг/100г, 13,55 мг/кг және 5,08 мг/100г). Қарақаттағы мыс концентрациясы 408,93 мг/кг құрайды, бұл басқа жидектердің көрсет-кіштерінен едәуір асады. Кальций мөлшері қарақат пен шырғанақты қоспағанда, барлық үлгілерде бірдей деңгейде, бұл көрсеткіштер төмен. Құлпынай мен көкжидекте йод мөлшері жоқ. Шырғанақ сублимацияланған жидектер арасында А және Е витаминінің жоғары көрсеткіштеріне ие екендігі анықталды (сәйкесінше 796,01 мг/г және 17,09 мг/г). В3 және В5 дәрумендерінің ең көп мөлшері қарақаттан табылды (1,591 мг/г, 0,308 мг/г). Құлпынайдың басқа жидектермен салыстырғанда жоғары антиоксиданттық белсенділігі бар (3,94 мг/г). Сондай-ақ, құлпынай көмірсулардың ең көп мөлшеріне ие (28,56 %). Бұл өнімдер жедел дәнді дақылдардың құрамдас бөлігі ретінде перспективалы, өйткені сублимация жидектердегі қоректік заттар мен пайдалы қасиеттерді сақтауға мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

М. Мұратхан
Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті
Қазақстан

Глинка көш., 20а

Семей



Б. К. Булашев
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Г. Х. Оспанкулова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Д. Б. Тоймбаева
A & F Солтүстік-Батыс университеті
Қытай

Янлин

Сяньян

Шэньси провинциясы



С. Г. Каманова
A & F Солтүстік-Батыс университеті
Қытай

Янлин

Сяньян

Шэньси провинциясы



Л. А. Мурат
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Е. Е. Ермеков
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



С. А. Садуахасова
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

010011

Жеңіс даңғылы, 62

Нұр-Сұлтан



Әдебиет тізімі

1. Saxena D., Jain S., Dixit A. Development of instant gluten free porridge // Integr Food Nutr Metab. – 2019. – Vol. 6. – Р. 1-3.

2. Poole N., Donovan J., Erenstein O. Agri-nutrition research: revisiting the contribution of maize and wheat to human nutrition and health. Food Policy. – 2020. 16: 101976. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32963420/

3. Exemplar for internal assessment resource Home Economics for Achievement Standard 91468 [Электронный ресурс]. – 2015. – URL:https://www.nzqa.govt.nz/

4. Cereal offender: is Kellogg’s breaking its breakfast promises? [Электронный ресурс]. – 2019. – Cereal-offender-English-web-FINAL.pdf (changingmarkets.org)

5. Lavelli, V., Harsha, P. S., Ferranti, P., Scarafoni, A., & Iametti, S. Grape skin phenolics as inhibitors of mammalian α-glucosidase and α-amylase–effect of food matrix and processing on efficacy // Food & Function. – 2016. – Vol. 7. – №. 3. – P. 1655-1663.

6. Oancea I., Bujoreanu C., Budescu M., Benchea M. & Grădinaru C. M. Considerations on sound absorption coefficient of sustainable concrete with different waste replacements // Journal of Cleaner Production. – 2018. – Vol. 203. – P. 301-312.

7. Tupuna-Yerovi D. S., Paese K., Flôres S. H., Guterres S. S. & Rios A. Addition of norbixin microcapsules obtained by spray drying in an isotonic tangerine soft drink as a natural dye // Journal of food science and technology. – 2020. – Vol. 57. – №. 3. – P. 1021-1031

8. Glover-Amengor, M., Aryeetey, R., Afari, E., & Nyarko, A. Micronutrient composition and acceptability of Moringa oleifera leaf-fortified dishes by children in AdaEast district, Ghana. Food Science and Nutrition. – 2016. – 5. – Р. 317–323.

9. Tembo, D. T., Holmes, M. J., & Marshall, L. J. Effect of thermal treatment and storage on bioactive compounds, organic acids and antioxidant activity of baobab fruit (Adansonia digitata) pulp from Malawi // Journal of Food Composition and Analysis. – 2017. – 58. – P. 40–51.

10. Adetola, O., Y., Kruger, J., White, Z., & Taylor, J. R. N. Comparison between food-to-food fortification of pearl millet porridge with moringa leaves and baobab fruit and with adding ascorbic and citric acid on iron, zinc and other mineral bioaccessibility. –2019. LWT. doi:10.1016/j.lwt.2019.02.044

11. Schmid V. et al. Enrichment of starch-based extruded cereals with chokeberry (Aronia melanocarpa) pomace: Influence of processing conditions on techno-functional and sensory related properties, dietary fibre and polyphenol content as well as in vitro digestibility // LWT. – 2022. – Vol. 154. – P. 112610.

12. Buchholz M., Drotleff A. M., Ternes W. Thiamin (vitamin B1) and thiamin phosphate esters in five cereal grains during maturation // Journal of Cereal Science. – 2012. – Vol. 56. – №. 1. – P. 109-114.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Мұратхан М., Булашев Б.К., Оспанкулова Г.Х., Тоймбаева Д.Б., Каманова С.Г., Мурат Л.А., Ермеков Е.Е., Садуахасова С.А. Тез әзірленетін ботқаның тағамдық құндылығын байытуға қолданылатын сублимацияланған жидектердің химиялық құрамын зерттеу. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):201-207. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-201-207

For citation:


Muratkhan M., Bulashev B.K., Ospankulova G.H., Toymbaeva D.B., Kamanova S.G., Murat L.A., Ermekov E.E., Saduakhasova S.A. Study of the chemical composition of freeze-dried berries for enriching instant cereals. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):201-207. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-201-207

Қараулар: 535


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)