Preview

Өсімдік қоспаларының түйе етінен жасалған жартылай фабрикаттың сапалық көрсеткіштеріне әсерін анықтау

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-168-176

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік сығындыларының пісірілген шұжықтардағы тотығу процестеріне әсері зерттелді. Түйе етінде: фосфор, магний, сондай-ақ калий бар. Бұл етде көптеген дәрумендер бар: A, B1, B2, C және E. ақуыз мөлшері бойынша (15,1 %) түйе сиыр етінен төмен және май мөлшері бойынша (11,5 %) басқа ет түрлерінен төмен. Алайда, түйе еті дәрумендер мен минералдарға бай. Сондай-ақ, түйе етінің құрамында 216-234 мг фосфор бар, бұл сиыр етіне қарағанда жоғары. Пісірілген түйе шұжықтарының кемшілігі-сақтау мерзімі қысқа. Нәтижесінде антиоксиданттық қасиеттері бар өсімдік қоспаларын қосу туралы шешім қабылданды. Жауап бетінің әдіснамасын қолдана отырып, жоспар екі айнымалыға – зімбір тамыры ұнтағы мен теңіз шырғанақ ұнтағының концентрациясына арналған. Минималды қышқыл саны 0,018 % зімбір тамыры ұнтағы мен 0,035 % теңіз шырғанақ ұнтағымен көрінді. Ең аз пероксид саны 0,028 % l-зімбір тамыры және 0,010 % теңіз шырғанақ ұнтағы, ал минималды TBARS 0,030 % зімбір тамыры ұнтағы және 0,050 % теңіз шырғанақ ұнтағымен анықталды. Тотығу мен липолизге оңтайлы төзімділігі бар зімбір тамыры ұнтағының концентрациясы ұсынылады. Сондай-ақ, сақтау мерзімі бақылаумен салыстырғанда анықталады.

Авторлар туралы

Ж. М. Медеубаева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



М. Астахов
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



А. М. Таева
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Д. А. Тлевлесова
«Алматы технологиялық университеті»
Қазақстан

050012

Төле би көш., 100

Алматы



Әдебиет тізімі

1. Wangang Zhang Shan Xiao, Himali Samaraweera, Eun Joo Lee, Dong U. Ahn, Improving functional value of meat products // Meat Science. – 2010. – Volume 86 : Issue 1. – Рp. 15–31. – ISSN 0309–1740.

2. Karre L. Lopez K., Getty K. J. Natural antioxidants in meat and poultry products // Meat science. – 1 Jun 2013. – Vol. 94 (2). – Рp. 220–227.

3. Juntachote T. Berghofer E., Srebenhandl S., Bauer F. The oxidative properties of Holy basil and Galangal in cooked ground pork // Meat Science. – 2006. – Vol. 72. – Рp. 446–456.

4. Wong J. W. Hashimoto K., Shibamoto T. Antioxidant activities of rosemary and sage extracts and vitamin E in a model meat system // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 1995. – Vol. 43. – Рp. 2707–2712.

5. de Carvalho, F. A. L., Munekata, P. E. S., Pateiro, M., Campagnol, P. C. B., Domínguez, R., Trindade, M. A., & Lorenzo, J. M. (2020). Effect of replacing backfat with vegetable oils during the shelf-life of cooked lamb sausages. LWT, 122, 109052. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109052

6. Loetscher, Y.; Kreuzer, M.; Messikommer, R. E. Oxidative stability of the meat of broilers supplemented with rosemary leaves, rosehip fruits, chokeberry pomace, and entire nettle, and effects on performance and meat quality. Poultry Sci. 2013, 92, 2938-2948, https://doi.org/10.3382/ps.2013-03258

7. Eid Ali Zaky, Nawal A. Tahoon, Akram Mohamed Mohamed El Anany, Asmaa Abd-Allah Zaher, Effect of flaxseeds addition on the nutritional value of sausage made of camel meat. .أسماء ,عبدهللا 2020; 13(1): 129-150. doi: 10.21608/sjse.2020.181753

8. Bulambaeva, A. A.; Vlahova-Vangelova, D. B.; Dragoev, S. G.; Uzakov, Y. M.; Balev, D. K. Development of new functional cooked sausages by addition of goji berry and pumpkin powder. Am. J. Food Technoly 2014, 9, 180-189, https://doi.org/10.3923/ajft.2014.180.189.

9. Alimardanova, M., Tlevlessova, D., Bakiyeva, V., Akpanov, Z. Revealing The Features Of The Formation Of The Properties Of Processed Cheese With Wild Onions.Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2021, 4 (11-112), Рp. 73–81, URL: http://journals.uran.ua/eejet/article/view/239120

10. Mollov, P.; Mihalev, K.; Shikov, V.; Yoncheva, N.; Karagyozov, V. Colour stability improvement of strawberry beverage by fortification with polyphenolic copigments naturally occurring in rose petals. Innov. Food Sci. Emer. Technol. 2007, 8, 318-321, https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.03.004

11. Balev, D.; Vlahova-Vangelova, D.; Mihalev, K.; Shikov, V.; Dragoev, S.; Nikolov, V. Application of natural dietary antioxidants in broiler feeds. Jour. Mn. Agric. Balk. 2015, 18, 224-232.

12. Belozertseva, O., Baibolova, L., Pronina, Y., Cepeda, A., & Tlevlessova, D. (2021). The study and scientifical substantiation of critical control points in the life cycle of immunostimulating products such as pastila and marmalade. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (113), 20–28. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.241526.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Медеубаева Ж.М., Астахов М., Таева А.М., Тлевлесова Д.А. Өсімдік қоспаларының түйе етінен жасалған жартылай фабрикаттың сапалық көрсеткіштеріне әсерін анықтау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):168-176. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-168-176

For citation:


Medeubaeva Zh.M., Astakhov M., Taeva A.M., Tlevlesova D.A. Revealing the influence of herbal additives on the qualitative indicators of semi-finished camel. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):168-176. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-168-176

Қараулар: 390


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)