Preview

Алматы технологиялық университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Табиғи тәттілендіргіш стевия қосылып дайындалған айран өнімдерінің технологиясын жетілдіру

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-151-156

Толық мәтін:

Аңдатпа

   Бұл жұмыста айран сусындарын өндіруде стевия сығындысын қолдану бойынша кейбір шетелдік зерттеулердің талдауы берілген, талдау нәтижелері бойынша айранға стевия қосу технологияларын қолдану мүмкіндіктері туралы қорытынды жасалған. өнімдер, мұндай өндірістің мүмкін болатын артықшылықтары, сонымен қатар кейбір кемшіліктер анықталады.

Авторлар туралы

Ж. А. Шахабай
«С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті» АҚ
Қазақстан

Жеңіс даңғ, 62

Нұр-Сұлтан



С. Әлтайұлы
«С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті» АҚ
Қазақстан

Жеңіс даңғ, 62

Нұр-Сұлтан



А. К. Мұстафаева
«С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті» АҚ
Қазақстан

Жеңіс даңғ, 62

Нұр-Сұлтан



Әдебиет тізімі

1. Улучшение питания в Казахстане: ключ к достижению целей в области устойчивого развития // Всемирная организация здравоохранения. – 2019. – https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0011/396191/WHO-Nutrition-Kazakhtsan-RU.pdf

2. Borges, M. C., Louzada, M. L., de Sá, T. H., Laverty, A. A., Parra, D. C., Garzillo, J. M. F., … Millett, C. (2017). Artificially Sweetened Beverages and the Response to the Global Obesity Crisis. PLOS Medicine, 14 (1), e1002195. doi: 10.1371/journal.pmed.1002195

3. Narayanan, P., Chinnasamy, B., Jin, L., & Clark, S. (2014). Use of just-about-right scales and penalty analysis to determine appropriate concentrations of stevia sweeteners for vanilla yogurt. Journal of Dairy Science, 97 (6), 3262–3272. doi: 10.3168/jds.2013-7365

4. Weber, A., & Hekmat, S. (2013). The Effect of Stevia rebaudiana on the Growth and Survival of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Sensory Properties of Probiotic Yogurt. Journal of Food Research, 2 (2), 136. doi:10.5539/jfr.v2n2p136

5. Deniņa, I., Semjonovs, P., Fomina, A., Treimane, R., & Linde, R. (2013). The influence of stevia glycosides on the growth of Lactobacillus reuteristrains. Letters in Applied Microbiology, 58 (3), 278–284. doi: 10.1111/lam.12187

6. Pedro Paulo Lordelo Guimarães Tavares. (2021). Chemical, microbiological and sensory viability of low-calorie, dairy-free kefir beverages from tropical mixed fruit juices. CyTA – Journal of Food, 19 (1), 457-464. Doi: 10.1080/19476337.2021.1906753

7. Васильева А. А. Использование растительных экстрактов для улучшения вкусоароматических свойств кефира / А. А. Васильева, Е. Ю. Захарчук, Т. М. Панова // Вестник ПНИПУ, Химическая технология и биотехнология. – 2019. – № 4. – С. 5-16

8. Скоркина И. А. Технология производства биокефира с натуральными добавками функционального назначения / И. А. Скоркина, Е. Н. Третьякова, Т. Н. Сухарева // Технология пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. – № 1. – 2015. – С. 79-83.

9. Родионова Н. С. Стевия в технологии функциональных молочных продуктов / Н. С. Родионова // Известия вузов. Пищевая технология. – № 4. – 2000. – С. 38-40.

10. Ferrazzano G. F., Cantile T., Alcidi B, Coda M., Ingenito A., Zarrelli A., Di Fabio G., Pollio A. Is Stevia rebaudiana Bertoni a non cariogenic sweetener? A review. Molecules 2015; 21: E38

11. European Food Safety Authority. Scientific opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Panel of Food Additive and Nutrients Sources added to Food (ANS). EFSA J 2010; 8 (4): 1537

12. European Food Safety Authority. Scientific opinion on the safety of the proposed amendment of the specifications for steviol glycosides (E960) as a food additive. EFSA Panel of Food Additive and Nutrient Sources added to Food (ANS). EFSA J 2015; 13 (12): 4316


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Шахабай Ж.А., Әлтайұлы С., Мұстафаева А.К. Табиғи тәттілендіргіш стевия қосылып дайындалған айран өнімдерінің технологиясын жетілдіру. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):151-156. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-151-156

For citation:


Shakhabay J.A., Altaiuly S., Mustafaeva A.K. Improving the technology of kefir products with the addition of natural sweeteners stevia. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):151-156. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-151-156

Қараулар: 294


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)