Ет өнімдеріндегі өсімдік сығындылары әсерінің тиімділігін анықтау
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-114-121
Аңдатпа
Бұл мақалада дегидрокверцетин және аскорбин қышқылы сияқты антиоксиданттардың ет сапасының параметрлеріне әсері (тиобарбитуралық сан, қышқыл саны және пероксидтің мәні) зерттелген. Антиоксиданттар әр түрлі пропорцияларда қосылды, тәжірибе нәтижесінде етке қосудың оңтайлы мөлшері алынды, ол математикалық және статистикалық әдістермен расталды. Зерттеу нәтижелері технологияны жетілдіру және антиоксидантты қасиеттері бар өсімдік сығындыларын тартылған еттен жартылай фабрикаттар өндірісіне енгізу деңгейлерін анықтау үшін қолданылды. Антиоксидантты қасиеттері бар өсімдік сығындыларының тартылған еттің тотығу процестеріне әсері зерттелді.
Авторлар туралы
А. М. ТаеваҚазақстан
050012
Толе би, 100
Алматы
Н. А. Абильмажинова
Қазақстан
050012
Толе би, 100
Алматы
Д. А. Тлевлесова
Қазақстан
050012
Толе би, 100
Алматы
Б. Ш. Джетписбаева
Қазақстан
050012
Толе би, 100
Алматы
Г. К. Кузембаева
Қазақстан
050012
Толе би, 100
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Wangang Zhang Shan Xiao, Himali Samaraweera, Eun Joo Lee, Dong U. Ahn, Improving functional value of meat products // Meat Science. - 2010. - Volume 86: Issue 1. - Pp. 15-31. - ISSN 0309-1740.
2. Grasso S. Brunton N. P., Lyng J. G, Lalor F., and Monahan F. J. Healthy processed meat products - Regulatory, reformulation and consumer challenges // Trends Food Sci. Technol. - 2014. - No. 1, : Vol. 39. - Pp. 4-17.
3. Shahidi F. Zhong Y. Lipid oxidation and improving the oxidative stability // Chemical society reviews. - 2010. - Vol. 39 (11). - Pp. 4067-4079.
4. Karre L. Lopez K., Getty K. J. Natural antioxidants in meat and poultry products // Meat science. - 1 Jun 2013. - Vol. 94 (2). - Pp. 220-227.
5. Sohaib M., Anjum, F. M., Khan, M. I., Arshad, M. S., & Shahid, M. Enhancement of lipid stability of broiler breast meat and meat products fed on alpha lipoic acid and alpha tocopherol acetate supplemented feed // Lipids in health and disease. - 2012. - Vol. 11 (1). - Pp. 1-10.
6. Juntachote T. Berghofer E., Srebenhandl S., Bauer F. The oxidative properties of Holy basil and Galangal in cooked ground pork // Meat Science. - 2006. - Vol. 72. - Pp. 446-456.
7. Wong J. W. Hashimoto K., Shibamoto T. Antioxidant activities of rosemary and sage extracts and vitamin E in a model meat system // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 1995. - Vol. 43. - Pp. 2707-2712.
8. Brettonnet A. Hewavitarana A., De Jong S., Lanari M. C. Phenolic acids composition and antioxidant activity of canola extracts in cooked beef, chicken and pork. // Food Chem. - 2010. - Vol. 121. - Pp. 927-933.
9. Yogesh K. Ali J. Antioxidant potential of thuja (Thuja occidentalis) cones and peach (Prunus persia) seeds in raw chicken ground meat during refrigerated (4 ± 1 °C) storage // Journal of Food Science Technology. - 2014. - Vol. 51. - Pp. 1547-1553.
10. Метод определения перекисного числа. - ГОСТ 34118-2017. - МКС 67. 120.10 ; введ. 01. 07. 2018.
11. Метод определения кислотного числа. Meat and meat products. Method for determination of acid value. - ГОСТР 55480-2013; введ. 01. 07. 2014.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Таева А.М., Абильмажинова Н.А., Тлевлесова Д.А., Джетписбаева Б.Ш., Кузембаева Г.К. Ет өнімдеріндегі өсімдік сығындылары әсерінің тиімділігін анықтау. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. 2022;(3):114-121. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-114-121
For citation:
Tayeva A.M., Abilmazhinova N.K., Tlevlessova D.A., Jetpisbayeva B.Sh., Kuzembaeva G.K. Revealing the effectiveness of the effect of plant extracts in meat products. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):114-121. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-114-121