Optimization of the dough preparation modes using composite flour
https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-81-87
Abstract
To determine the optimal parameters of the final product, a mathematical model of the dough preparation process using oatmeal was developed. As a criterion for optimization, we took the following indicators: organoleptic properties and nutritional value of bread. Input factors: moisture content of WT dough, NM oatmeal content, and acidity of the CT test.
About the Authors
S. J. MussayevaKazakhstan
160000
Tauke-Khan, 5 Ave.
Shymkent
A. Zh. Imanbayev
Kazakhstan
160000
Tauke-Khan, 5 Ave.
Shymkent
Zh. A. Iskakova
Kazakhstan
050060
28 Abaya Ave.
Almaty
References
1. Абдрахим А. Использование овсяной муки в производстве хлеба / А. Абдрахим, С. Д. Мусаева, Р. А. Изтелиева // Ізденістер, нәтижелер – Исследования, результаты. – 2017. - № 6 (78) – С. 252-257.
2. Пономарева Е. И. Прогнозирование пищевой ценности хлебобулочных изделий на основе математического моделирования биохимических превращений / Е. И. Пономарева // Вестник ВГУИТ. - 2013.- № 1. – С. 63-67.
3. Статистические методы анализа данных / Л. И. Ниворожкина [и др.] ; под общ. ред. д. э. н., проф. Л. И. Ниворожкиной. – М.: РИОР: ИНФРА-М, 2016. – 333 с.
4. Казаков А. В. Планирование эксперимента и измерение физических величин / А. В. Казаков. - Пермь: Пермский национальный исследовательский политехнический университет, 2014. - 89 с.
5. Перенести в английский вариант
6. Abdrahim A., Musayeva S. D., Iztelieva R. A. The use of oat flour in bread production // Izdenister, natizheler - Research, results. - 2017. - No. 6 (78). Pp. 252-257
7. E. I.Ponomareva, V. I.Ryazhskikh, V. Yu. Kaveshnikov, N. M. Zastrogina. Forecasting the nutritional value of bakery products based on mathematical modeling of biochemical transformations // Vestnik VGUIT. - 2013.- No.1. Pp. 63-67
8. Statistical methods of data analysis / L. I. Nivorozhkina, S. V. Arzhenovsky, A. A. Trudyaga [et al.]; under the general editorship of Doctor of Economics, prof. L. I. Nivorozhkina. - M.: RIOR: INFRA-M, 2016. - 333 p.
9. Kazakov A. V. Experiment planning and measurement of physical quantities. - Perm: Perm National Research Polytechnic University, 2014. - 89 p.
Review
For citations:
Mussayeva S.J., Imanbayev A.Zh., Iskakova Zh.A. Optimization of the dough preparation modes using composite flour. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):81-87. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-81-87