Preview

The Journal of Almaty Technological University

Advanced search

Optimization of the dough preparation modes using composite flour

https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-81-87

Abstract

   To determine the optimal parameters of the final product, a mathematical model of the dough preparation process using oatmeal was developed. As a criterion for optimization, we took the following indicators: organoleptic properties and nutritional value of bread. Input factors: moisture content of WT dough, NM oatmeal content, and acidity of the CT test.

About the Authors

S. J. Mussayeva
«M. Auezov South Kazakhstan University»
Kazakhstan

160000

Tauke-Khan, 5 Ave.

Shymkent



A. Zh. Imanbayev
«M. Auezov South Kazakhstan University»
Kazakhstan

160000

Tauke-Khan, 5 Ave.

Shymkent



Zh. A. Iskakova
«Kazakh National Agrarian Research University»
Kazakhstan

050060

28 Abaya Ave.

Almaty



References

1. Абдрахим А. Использование овсяной муки в производстве хлеба / А. Абдрахим, С. Д. Мусаева, Р. А. Изтелиева // Ізденістер, нәтижелер – Исследования, результаты. – 2017. - № 6 (78) – С. 252-257.

2. Пономарева Е. И. Прогнозирование пищевой ценности хлебобулочных изделий на основе математического моделирования биохимических превращений / Е. И. Пономарева // Вестник ВГУИТ. - 2013.- № 1. – С. 63-67.

3. Статистические методы анализа данных / Л. И. Ниворожкина [и др.] ; под общ. ред. д. э. н., проф. Л. И. Ниворожкиной. – М.: РИОР: ИНФРА-М, 2016. – 333 с.

4. Казаков А. В. Планирование эксперимента и измерение физических величин / А. В. Казаков. - Пермь: Пермский национальный исследовательский политехнический университет, 2014. - 89 с.

5. Перенести в английский вариант

6. Abdrahim A., Musayeva S. D., Iztelieva R. A. The use of oat flour in bread production // Izdenister, natizheler - Research, results. - 2017. - No. 6 (78). Pp. 252-257

7. E. I.Ponomareva, V. I.Ryazhskikh, V. Yu. Kaveshnikov, N. M. Zastrogina. Forecasting the nutritional value of bakery products based on mathematical modeling of biochemical transformations // Vestnik VGUIT. - 2013.- No.1. Pp. 63-67

8. Statistical methods of data analysis / L. I. Nivorozhkina, S. V. Arzhenovsky, A. A. Trudyaga [et al.]; under the general editorship of Doctor of Economics, prof. L. I. Nivorozhkina. - M.: RIOR: INFRA-M, 2016. - 333 p.

9. Kazakov A. V. Experiment planning and measurement of physical quantities. - Perm: Perm National Research Polytechnic University, 2014. - 89 p.


Review

For citations:


Mussayeva S.J., Imanbayev A.Zh., Iskakova Zh.A. Optimization of the dough preparation modes using composite flour. The Journal of Almaty Technological University. 2022;(3):81-87. (In Russ.) https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-3-81-87

Views: 341


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)