Preview

Вестник Алматинского технологического университета

Расширенный поиск

ӨНГЕН «БОГАТЫРЬ» СҰРЫПТЫ ҚАРАҚҰМЫҚ ДӘНІ НЕГІЗДЕГІ ДӘМДЕУІШТІҢ ЖАҢА ТҮРІН ӘЗІРЛЕУ

Аннотация

Мақалада өнген қарақұмық негізіндегі дәмдеуіштің жаңа түрінің рецептурасы және сапасын органолептикалық бағалаудың балдық шкаласы әзірленген. Жаңа өнімнің тағамдық құндылығының, биохимиялық құрамының, антиоксидантты белсенділігінің зерттеу нәтижелері көрсетілген. 30% өнген қарақұмық қосылған дәмдеуіш құрамындағы ақуыз, дәрумендер, микро және макроэлементтердің жоғарылауымен сипатталады, сондай - ақ дәмдеуіш құрамына өнген қарақұмық дәнінің қосылуы бақылау үлгісімен салыстырғанда дайын өнімнің антиоксиданттық белсенділігін 25% - ға арттыруға мүмкіндік бергені анықталды, бұл сәйкесінше 259,09 және 383,72 мг/100 г құрайды.

Об авторе

Аяна Серикбаева
Алматинский технологический университет
Казахстан

Лектор кафедры БиКПП



Список литературы

1. ҚОЛДАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ

2. «Здоровое питание и его роль в обеспечении качества жизни» Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК-продукты здорового питания, N° 4, 2016 Герасименко Н.Ф. Позняковский В.М. Челнакова Н.Г

3. S. Ibraimova, R. Uazhanova, М. Mardar, A. Tkachenko, D. (2020). Development of recipe composition of bread with the inclusion of juniper using mathematical modeling and assessment of its quality Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, Том 6, № 11 (108) (2020),р. 6-16, DOI: 10.15587/1729-4061.2020.219020

4. Benincasa, P., Falcinelli, B., Lutts, S., Stagnari, F., &Galieni, A. (2019). Sprouted Grains: A Comprehensive Review. Nutrients, 11(2), 421. doi:10.3390/nu11020421

5. The role of spices in nutrition and health: A review of three popular spices used in Southern Nigeria August 2017 Food Quality and Safety 1(3)

6. Subuola Fasoyiro The Value of Spices; Uses, Nutritional and Health Benefits January 2015, Publisher: Lambert Academic Publishing, ISBN: 978-3-659-71840-3 DOI: 10.1093/fqsafe/fyx020

7. Adebanjo A. Badejo «Nutrient Composition and Antioxidative Potential of Seasonings Formulated from Herbs, Spices, and Seafood» Journal of culinary science & technology 2016, vol. 14, NO. 3, 222–233

8. Khin Swe Oo* , Soe Soe Than, Thet Hnin Oo «A Model HACCP Plan for Fish Seasoning Powder Production» American Journal of Food Science and Technology, 2019, Vol. 7, No. 6, 200-204

9. Набиева Ж.С., Кизатова М.Ж., Кулажанов К.С., Булеков Т.А., Вкусовая приправа «Денсаулық» Инновационный патент: 26842, 2013 г. ]

10. Тнымбаева Б.Т., Бугубаева Г.О., Жаксылыкова Г.Н. (2019). «Өнген дақылдар негізінде жасалған дәмдік дәмдеуіш», VESTNIK KazNRTU №5 (135) р 380-383

11. Bobkov, S. (2016). Biochemical and Technological Properties of Buckwheat Grains. Molecular Breeding and Nutritional Aspects of Buckwheat, 423–440. doi:10.1016/b978-0-12-803692-1.00034-1

12. Lemmens, E., Moroni, A. V., Pagand, J., Heirbaut, P., Ritala, A., Karlen, Y., Delcour, J. A. (2018). Impact of Cereal Seed Sprouting on Its Nutritional and Technological Properties: A Critical Review. Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety. doi:10.1111/1541-4337.12414

13. Вигмор, Э. Проростки - пища жизни / пер. с англ. Е. Смирнова. - СПб.: ИД «ВЕСЬ», 2001.-208 с https://search.rsl.ru/ru/record/01000666316

14. KomarovaN.V., KamensevYa.S. (2006). Prakticheskoe rukovodstvo poispolzovaniu system kapillyarnogo elektroforeza «Kapel»-S-Pb.:ООО«Veda», р. 212


Рецензия

Для цитирования:


. . Вестник Алматинского технологического университета. 2022;(2).

Просмотров: 33


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-568X (Print)
ISSN 2710-0839 (Online)